ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

PPF patří majetek za více než bilion korun, fungovat bude dál

  • 46
Po majoritním vlastníkovi PPF Petru Kellnerovi zůstává byznysové impérium sahající od bankovnictví přes telekomunikace až po biotechnologie. Skupina působící v Evropě, Asii a Severní Americe vlastní aktiva ve výši 44 miliard eur.

Portfolio PPF zahrnuje Home Credit, PPF banku, Air Bank, Benxy se značkou Zonky (bankovnictví), Cetin, O2 (telekomunikace), PPF Real Estate Holding (reality), Sotio (biotechnologie), Škoda Transportation (dopravní strojírenství), PPF Life Insurance (pojišťovnictví), Polymetal International (těžba zlata a stříbra), RAV Agro (zemědělství), PPF Art (aktivity v oblasti kultury a umění) nebo Bestsport (vlastník pražské O2 areny). Do skupiny patří také firma CzechToll, provozovatel mýta v ČR.

Skupina v posledních letech investovala do telekomunikací, médií nebo průmyslu. V roce 2018 například oznámila převzetí středoevropských a východoevropských firem, jež původně patřily norskému Telenoru. Loni v říjnu PPF dokončila akvizici mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), jež je aktivní na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku, Bulharsku a také ČR, kde skupina ovládla TV Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy jej prodala právě CME.

Před čtyřmi roky ohlásila koupi výrobce dopravní techniky Škoda Transportation, firmu stoprocentně ovládla v dubnu 2018; předloni v únoru od PPF desetiprocentní podíl odkoupil jeden z původních akcionářů Škodovky Michal Korecký, člen dozorčí rady. Loni v květnu PPF oznámila, že získá poloviční podíl v hlavním tureckém producentu autobusů a lehkých nákladních vozů Temsa, dokončení transakce bylo oznámeno začátkem listopadu. Škoda a Temsa nyní připravují spolupráci na trzích.

Nejdůležitější aktiva skupiny PPF - grafiku zvětšíte kliknutím

Analytici: Skupina bude pokračovat dál

Ani náhlé úmrtí Petra Kellnera nemusí pro skupinu PPF znamenat ztrátu pozic ani jejího strategického rozvoje, shodují se ekonomové.

„PPF má dostatečně zvládnuté a zaběhnuté procesy, aby loď mohla pokračovat dál. Sice bez kapitána, ale v zásadě v jeho duchu,“ řekl analytik Natlandu Petr Bartoň. Zkušenosti podle něj ukazují, že osobně závislé na zakladateli jsou spíše mnohem menší firmy. „PPF je investiční skupinou, nikoli osobním impériem. Jakkoli to byl on, kdo udával strategii, ta se nemusí nutně měnit. Jenom nelze vyloučit, že bude muset v krátkém období překonat nejistotu světových trhů,“ dodal.

Ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda přirovnává situaci v PPF  ke stavu, v němž se ocitla společnost Apple po úmrtí spoluzakladatele Steva Jobse. „Stejně tak i ve skupině PPF jsou lidé, kteří mají potenciál zajistit kontinuitu a její další rozvoj,“ poznamenal Kovanda.

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal si nedokáže představit, že by na tuto situaci nebyl Kellner a lidi z vedení PPF připraveni. Očekává, že se v příštích týdnech každého konkrétního projektu chopí předem určený manažer. „Po ujasnění uvidíme, zda strategické směřování skupiny bude určovat někdo zevnitř skupiny, nebo spíše někdo z blízkých pozůstalých,“ podotkl.

Poslední akce: spojení s Monetou

Letos v lednu se PPF vrátila k plánu spojení s Moneta Money Bank, po vypořádání transakce by PPF měla vlastnit přes 28 procent akcií banky. Moneta obdržela podruhé návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky.

Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Představenstvo Monety dospělo jednomyslně k závěru, že návrh PPF na odkoupení části akcií Monety je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. PPF spustila proces k případnému sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Monety Money Bank již na podzim 2018, transakce ale byla nakonec zrušena.

Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel podnikatel a miliardář Petr Kellner

PPF také dříve ovládala například Českou pojišťovnu, kterou později vložila dospolečného podniku s italskou pojišťovnou Generali (ta nakonec podíl PPF ve skupině Generali PPF Holding odkoupila). Měla také podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH) či v loterijní společnosti Sazka.

PPF vznikla v září 1991 jako Správa prvního privatizačního fondu a. s. (Správa PPF) a založila pro první vlnu kuponové privatizace čtyři fondy. U zrodu PPF stáli podnikatelé Petr Kellner a Milan Vinkler (ten později společnost opustil) a podnik Sklo Union Teplice. Po úspěchu v obou kolech kuponové privatizace se fond v březnu 1996 přeměnil na akciovou společnost PPF investiční holding.

Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 ovládá 98,93 procenta. Celosvětově skupina zaměstnává na 98 000 lidí, jen v Česku společnosti PPF evidovaly koncem loňského června zhruba 14 000 zaměstnanců.

,