Nejžhavějším kandidátem na odkup eBanky je údajně ČSOB. Ilustrační foto

Nejžhavějším kandidátem na odkup eBanky je údajně ČSOB. Ilustrační foto | foto: David Votruba, iDNES.cz

PPF: eBanka je na prodej

  • 121
Největší česká finanční skupina PPF jedná o prodeji eBanky. Zatímco před měsícem informaci MF DNES zástupci PPF vyvraceli, teď už se tváří jinak.

"Skupina PPF obdržela několik nabídek na prodej sta procent akcií eBanky," uvedla ředitelka komunikace PPF Dita Fuchsová s tím, že je PPF zváží.

"Případné budoucí rozhodnutí o prodeji eBanky bude podmíněno dosažením dohody s vhodným investorem," dodala.

Podle dřívějších informací nejvážnějším zájemcem o eBanku je ČSOB. "Jednání probíhají, jsou však stále v počáteční fázi," uvedl tehdy zdroj obeznámený s vyjednáváním.

ČSOB a PPF se podle zdroje nemohou shodnout na ceně eBanky. Podle odhadu ekonomů se cena malého ústavu může pohybovat v rozmezí od dvou do čtyřech miliard korun.

Prodej eBanky nevyloučil loni ani menšinový spolumajitel PPF Jiří Šmejc. Podle něho skupina PPF neodmítá žádný obchod, který dává ekonomický smysl. "Jestliže nám nejvíce peněz přinese držení eBanky, pak si ji necháme. Jestliže nejvíce peněz přinese její prodej, pak ji prodáme," řekl Šmejc s tím, že PPF oslovuje v případě eBanky "opravdu hodně zájemců".

Minulý rok prodala PPF leasingovou společnost ČP Leasing. Ve skupině PPF, zaměřené na finanční služby a spotřebitelské úvěry, jsou dvě banky.

Kromě eBanky skupina vlastní i PPF Banku. Ta zajišťuje mateřské skupině financování a správu majetku, eBanka je zaměřená čistě na služby pro drobnější klientelu. Pro ČSOB je eBanka výhodná hlavně kvůli klientům. eBanka měla loni kolem 115 tisíc kmenových klientů, kteří u ní měli uloženo celkem 14,4 miliardy korun.