Sídlo společnosti PPF v pražských Dejvicích

Sídlo společnosti PPF v pražských Dejvicích | foto: ČTK

Fond PPF koupil menšinový podíl ve státní firmě ČD - Telematika

  • 3
Investiční skupina PPF koupila podíl 29,04 procenta v telekomunikační firmě ČD - Telematika od skupiny Unicapital. Cenu ani podmínky smlouvy firmy zveřejňovat nebudou.

ČD - Telematika, kterou majoritně vlastní České dráhy, je významným tuzemským poskytovatelem velkoobchodních internetových, datových a hlasových služeb a dodavatelem služeb v oblasti správy, údržby a výstavby optických infrastruktur. Firma vlastní telekomunikační síť podél tuzemských železničních tratí.

„Nákup minoritního podílu je součástí dlouhodobé strategie PPF v oblasti telekomunikační infrastruktury,“ oznámila PPF ve svém tiskovém prohlášení. PPF mimo jiné ovládá největšího vlastníka telekomunikačních sítí CETIN a drží majoritu přes 80 procent v operátorovi O2.

Třetinový podíl v minulosti vlastnila firma Dial Telecom, která jej před dvěma lety prodala Unicapitalu olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka. Cena se údajně pohybovala mezi 400 a 600 miliony korun.

České dráhy postupně vykoupily většinu minoritních podílů ve společnosti a po odkoupení akcií od OHL ŽS letos v květnu drží ve firmě téměř 70.96 procent. Dráhy přitom svůj podíl plánují prodat. 

„Předmět podnikání společnosti ČD-Telematika nezapadá do core businessu ČD, proto je do budoucna naším strategickým záměrem náš podíl ve společnosti ČD Telematika prodat. Žádný konkrétní posun v této věci však zatím nenastal,“ řekl mluvčí drah Radek Joklík. Ministr dopravy Dan Ťok v dubnu řekl, že by se novým vlastníkem společnosti mohla stát některá ze státních organizací.

Firmě loni klesly tržby i zisk

Firmě ČD - Telematika loni meziročně klesly tržby o 257 milionů korun na 1,47 miliardy korun. Za poklesem stojí podle podniku zejména absence větších projektů z Operačního programu Doprava (OPD). Čistý zisk se snížil o 3,3 procenta na 51,4 milionu korun.

České dráhy v nedávné minulosti připustily možnost prodeje většinového podílu v podniku. V současnosti dráhy drží ve firmě zhruba 69 procent. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) v dubnu řekl, že novým vlastníkem společnosti by se mohla stát některá ze státních organizací.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina v polovině minulého roku vlastnila aktiva téměř 35 miliard eur.