Na pobočkách České pošty to kvůli doplňkovému prodeji zboží začíná vypadat jako

Na pobočkách České pošty to kvůli doplňkovému prodeji zboží začíná vypadat jako na pouti. | foto: Petr Topič, MAFRA

Pošta dostala rekordní pokutu 1,45 milionu, nedoručovala zásilky

  • 206
Česká pošta dostala od Českého telekomunikačního úřadu rekordní pokutu 1,45 milionu korun za nedoručování zásilek v okolí Říčan. Loni uložila nejméně 400 zásilek bez pokusu o doručení u adresáta. Pošta podle vyjádření mluvčího už nedostatky napravila.

Informoval o tom předseda úřadu Jaromír Novák. Úřad vycházel z loňské kontroly v Říčanech, Kostelci nad Černými lesy a Šestajovicích. Na nedoručování zásilek, i když byli adresáti doma, si lidé v předchozích letech stěžovali.

Marně čekal na pošťáka. Má nárok na náhradu za zameškanou směnu?

Podle mluvčího pošty Iva Mravinace se pokuta týká roku 2012 a byla udělena za nedostatky při doručování zásilek v obvodu poštovního depa Říčany. "Atrakční obvod tohoto depa patřil při přestavbě logistické sítě pošty pro rychle se rozvíjející novou zástavbu k nejsložitějším místům v republice. Pro nápravu situace pošta přijala řadu personálních i organizačních opatření," dodal.

Na problémy České pošty s doručování zásilek upozorňoval ve výročních zprávách Český telekomunikační úřad opakovaně. "Doručovatelé mnohdy ani adresáta neinformují o tom, že si má zásilku vyzvednout," uvedl ČTÚ v pravidelné hodnotící zprávě v roce 2011.

V roce 2012 se pak zvýšil počet oprávněných stížností na poštu u ČTÚ z 216 na 250 podání a za porušování právních povinností bylo České poště v průběhu roku pravomocně uloženo dvacet pokut v celkové výši 485 tisíc Kč.

Pošta ročně doručuje kolem půl miliardy zásilek. Provozuje 3300 poboček a má kolem 32 tisíc zaměstnanců.

,