Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko si čínskou epizodou prochází jako jedno z posledních, říká Hrdá z CEFC

  19:32
Opustila mediální skupinu Jaromíra Soukupa Empresa Media a nyní má na starosti čínské investice v Česku. „Někdy vás více překvapí očekávání a způsob práce Evropanů než čínských kolegů,“ říká v rozhovoru pro MF DNES výkonná viceprezidentka CEFC pro Evropu Marcela Hrdá. Skupina chce koupit další hotely i továrny.

Marcela Hrdá | foto: Ministerstvo vnitra ČR

Začátek investic CEFC v Česku vypadal roztříštěně, teď hovoříte o nové etapě. V čem spočívá?
Roztříštěnost byla jen zdánlivá. Šlo o první investice v jednotlivých oblastech, kde chce CEFC působit. Její investiční strategie v Evropě stojí na šesti pilířích - finance, energetika, ale také průmysl, cestovní ruch, e-commerce a zdravotnictví. Je logické, že vždy je něco první. Ale někde už je logika patrná. Vezměte si cestovní ruch. Koupili jsme podíl v letecké společnosti Travel Service, z deseti procent nyní navyšujeme na 49,92 procenta. K tomu jsme zakoupili první hotel a nyní aktuálně kupujeme také cestovní agenturu.

O co přesně jde?
Staneme se akcionářem on-line agentury Invia. Předpokládáme, že CEFC ovládne 50 až 90 procent firmy. Zde už je vidět náš logický záměr. Prahu s Čínou propojí tři pravidelné letecké linky. A my zde čínské turisty budeme umět ubytovat, pomocí Travel Service rozvést dál po Evropě a Invia to celé prováže. Už nyní pro ni hledáme partnery v Číně. Navíc máme zájem o další hotely, nejen v Česku.

Marcela Hrdá

Čtyřiačtyřicetiletá slovenská manažerka v letech 2004 až 2006 pracovala ve vysokých funkcích v ČSA. Jejím šéfem byl tehdy Jaroslav Tvrdík, který je v současnosti šéfem evropského zastoupení CEFC. V roce 2009 se stala generální ředitelkou České pošty. Z této funkce byla odvolána v roce 2011 tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem (více čtěte zde).

Poté zamířila doslužebpodnikatele Jaromíra Soukupa, vlastníka největší české mediální agentury Médea či vydavatelství Empresa Média a následně nahradila Vladimíra Železného ve funkci generálního ředitele televize Barrandov (více čtěte zde).

Invii oficiálně koupila společnost Rockaway Jakuba Havrlanta. Jaká bude její role?
Ano, Rockaway bude mít zbylé akcie. Výše jejího podílu bude záviset na jejích finančních možnostech. Jdeme do toho společně.

Budete se ve spojení s Rockaway podílet na dalších projektech na českém internetu?
Vždycky, když vstupujeme do partnerství, vyhlížíme širší rozsah spolupráce. Vidíme, že pan Havrlant oboru rozumí, my zase můžeme dodat propojení na čínský byznys. CEFC se svými partnery může přinést nové prvky, zboží a druh služeb. Ale jsou to jen myšlenky, na ničem konkrétním nyní nepracujeme.

CEFC má velice široký záběr, co je jednotící myšlenka strategie?
Finance a energetika jsou pro CEFC přirozené sektory, v nichž působí ve světě dlouhodobě. I proto byl první investicí vstup do J&T Finance Group (JTFG), která navíc vybudovala silnou energetickou strukturu. J&T bereme jako partnera i pro budoucí akvizice v různých oblastech. Příkladem jsou třeba Pivovary Lobkowicz. Dalším příkladem budou investice do energetiky, kde budujeme společnou entitu CEFC Energy. Hledáme investice, kde platí export/import. Tedy aby místní investice dávaly smysl i z pohledu čínského trhu.

Dalším čínským firmám tu otevíráme dveře

Hovoří se i o nástupu dalších čínských firem do Česka. Jakou roli u toho budete hrát?
Založili jsme evropskou centrálu, dotáhli první investice, stanovili investiční strategii a vybudovali standardní holdingovou strukturu. Tím jsme vyslali signál zpět do Číny, čínští partneři tak vidí, že jsme uspěli, a chtějí s námi spolupracovat. Řadě z nich tu otvíráme dveře, jednáme o společných projektech. Příkladem je třeba velká čínská televizní společnost CCTV, se kterou vedeme dlouhodobá jednání o spolupráci v případě naší mediální investice do TV Barrandov. Nejdál je pak jednání s Ershang Group, obří potravinářskou společností, která majetkově vstoupí do Pivovarů Lobkowicz. Pro pivovar se tím skokově otevřou možnosti na čínském trhu.

Kolik bude mít CEFC zainvestováno v Česku? A s jakým objemem investic počítáte do dalšího roku?
Objem investic do konce března bude asi 20 miliard korun, zasmluvněno je dalších 18 až 20 miliard. A rozměr dalších investic bude tažen společnými fondy, které vznikají s dalšími čínskými skupinami. V rámci JTFG vytváříme fond s významnou čínskou finanční skupinou, která bude disponovat prostředky v řádech miliard eur. Další spojení vzniká v průmyslu - CEFC spolupracuje s čínskou Hengfeng Bank, jejich společný fond bude mít 30 miliard korun. Prvním společným počinem je nákup strojírenské společnosti Žďas.

Nákup firmy Žďas už je uzavřený?
Bude to jedna z věcí, kterou oficiálně podepíšeme při příležitosti prezidentské návštěvy příští týden. Pro nás je důležité, že opět nejde jen o nákup podniku. Současným majitelem Žďasu jsou Železárny Podbrezová, s nimiž chceme udržovat dlouhodobou spolupráci také směrem do Číny. Podmínky transakce jsou smluvně potvrzeny. A díváme se na další tři až čtyři průmyslové firmy, některá jednání jsou už poměrně daleko.

Jak se vám pracuje s politickým rozměrem byznysu?
Pro mě to politický rozměr nemá. Pro mě je hlavní, že všechno musí mít svůj standardní obchodní postup, standardní oslovení, nabídka, velmi přísné procesy due diligence, neboť části CEFC jsou kótované na burze. Naše aktivity musí mít přísně ekonomický smysl. Někdo vidí politický rozměr v tom, že něco se podepíše před prezidenty, ale já to považuji jen za pozitivní ceremoniál. Dělo se to i v případech jiných států a firem. Jen teď jde o velikou Čínu. Přitom jsme jednou z posledních zemí, která si touto epizodou prochází. V Německu už v roce 2014 tvořila Čína největší zahraniční investice v zemi. Takže nejde o nic zvláštního.

Čína vyvolává i kontroverzi, už kvůli politickému systému. Nepotýkáte se někdy s těmito emocemi, když oslovujete místní firmy?
Na nic takového si nevzpomínám, já jsem se s tím nesetkala. A nebudete mi to věřit, ale za poslední dva měsíce jsme žádné české firmy neoslovovali. Zájem přichází většinou opačným směrem. Samozřejmě, že máme vytipované podniky, se kterými už řadu měsíců vedeme jednání.

Máme zájem o stadion v pražském Edenu

Zažila jste nějaký kulturní šok, když jste nastoupila do CEFC?
Vůbec žádný. Nepůsobila jsem jen v českých firmách, před rokem 2000 jsem pracovala pro rakouské a německé nadnárodní kolosy - Siemens a Alcatel. Takže zkušenosti s mezinárodními týmy mám a věřte mi, že kolikrát vás více překvapí očekávání a způsob práce Evropanů než čínských kolegů.

Kdo vybírá investiční cíle?
Vyhledávání cílů, příprava, jejich akvizice a následná správa majetkových účastí spadá do mojí kompetence. Ale vzhledem k tomu, že pracujeme s rozměrem prosazení našich firem i směrem do Asie, tak je konzultujeme i s týmem čínských expertů v čele s panem prezidentem CEFC, který je zkušený finančník.

Jak to vypadá s podílem v J&T Finance Group? Hovořilo se o tom, že se původní plán protahuje, že jste včas nedodali poklady ČNB. Nyní se mluví o navýšení podílu až na 50 procent.
Jediné zdržení spočívalo v tom, že se změnila struktura obchodu. Tedy, že naše partnerství bude mnohem hlubší. Do konce dubna žádost na ČNB podáme. Detaily navýšení nekomentuji.

Jaroslav Tvrdík, který pro skupinu CEFC také pracuje, veřejně naznačil zájem o fotbalový stadion v pražském Edenu. Jak to tedy vypadá?
Mohu potvrdit, že máme zájem. S majiteli stadionu jsme na parametrech transakce domluveni. Chceme, aby Slavia hrála na svém. Jediné, co teď řešíme, je, zda do obchodu půjdeme společně s panem Jiřím Šimáněm (spolumajitel Slavie a Travel Service, pozn. red.), nebo sami. Budeme se o tom ještě bavit. Počítáme s tím, že stávající majitel stadionu by zůstal s minoritním podílem.

Hodně se hovořilo o vašem zájmu o kopřivnickou Tatru a celkově o společnosti zbrojaře Jaroslava Strnada. Můžete k tomu něco říci?
Nemohu komentovat neuzavřené obchody. Obecně platí, že by se nám líbil příběh, který by zopakoval úspěch Škody Auto na čínském trhu. A ano, takovým příběhem může být kopřivnická Tatra. Lákala by nás třeba možnost společně budovat závod v Číně. Ale jsou to zatím jen úvahy.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

9. dubna 2024

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za květiny ročně utratí každý Čech zhruba 1 500 Kč, jaro pěstitelům přálo

16. dubna 2024

Svatby, pohřby, rodinné oslavy a Den matek s Valentýnem jsou většinou hlavní důvody, proč Češi...

Barcelona zneviditelnila jednu z autobusových linek. Využívalo ji moc turistů

16. dubna 2024  16:56

Úřady katalánského města odstranily z mapových aplikací jednu z místních autobusových linek....

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Flexibilní novela zákoníku práce zjednoduší podnikání, věří Jurečka

16. dubna 2024  14:15

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v úterý tzv. flexibilní novelu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...