Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Reuters

Solární elektrárna ČEZ nejspíš získala licenci podvodem

  • 1
Policie částečně zablokovala společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje jeden z bankovních účtů. Krok souvisí se zahájením trestního stíhání čtyř lidí, ne však zaměstnanců polostátní firmy, z nezákonného postupu při získávání licence na solární elektrárnu Vranovská Ves na konci roku 2010.

Jako první o obstavení účtu informoval deník E15.

„Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi usnesení Policie ČR, kterým je společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, jakožto provozovateli fotovoltaické elektrárny Vranovská Ves zajišťována na externím účtu vedeném u ČNB poměrná část finančních prostředků z každé budoucí pohledávky vzniklé ČEZ OZE za společností OTE,“ potvrdil mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Policie tak bude zadržovat část tržeb z prodeje elektřiny. Společnost ČEZ podala stížnost, další kroky chystá až po nahlédnutí do spisového materiálu. Schreier upozornil, že obstavení účtu souvisí se zahájením trestního stíhání proti čtyřem osobám, které však nejsou a nikdy nebyly zaměstnanci ČEZ.

Protikorupční policie v minulosti řešila případ licencí pro solární elektrárnu Vranovská Ves, v roce 2014 jej však odložila. „Společnost ČEZ byla vždy v roli poškozeného a nemáme jakýkoliv důvod domnívat se, že by tomu tentokrát bylo jinak,“ uvádí mluvčí.

Případ se týkal podezření z podvodného vylákání licence na konci roku 2010, tedy krátce před tím, než se rapidně snížily výkupní ceny elektřiny.