Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Podvody s jídlem nekončí: Kaufland prodloužil sýrům datum trvanlivosti

  • 661
Potravinářská inspekce opět našla na pultech potraviny, u kterých prodejce manipuloval s datem použitelnosti a trvanlivosti. V prodejně Kaufland v Blansku kontrola odhalila 25 kg sýrů s posunutým datem o dva až šest dní. V úterý a ve středu se přitom přišlo na to, že podobně se zachovaly dvě prodejny Albert.

Vážného provinění se dopustila prodejna Kaufland v blanenské ulici Na Řadech.

Devět kilogramů sýra Paladin s modrou plísní uvnitř hmoty nabízela prodejna s uváděným datem použitelnosti 20. února, obchod tak prodloužil lhůtu o šest dní. V době kontroly se sýr prodával s prošlým datem použitelnosti.

Sýru Excelent zelený pepř prodejna prodloužila datum minimální trvanlivosti o tři dny a dalším dvěma sýrům Excelent uzený sýr s česnekem a Kamadet královský sýr o dva dny.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce prodej téměř 25 kg nabízených sýrů zakázala. Důvodem bylo klamavé označení výrobků nesprávnými daty použitelnosti nebo dobou minimální trvanlivosti.

"Sýry byly krájeny z původních balení, označených odpovídajícím datem použitelnosti či dobou minimální trvanlivosti přímo výrobcem. Po nakrájení bylo zboží opatřeno novými etiketami, na nichž však byla uvedena doba pro spotřebu delší, než odpovídalo skutečnosti," informoval mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Ve středu přitom ze stejného důvodu zasahovala inspekce v prodejně Albert v Blansku a v úterý v obchodě Albert v Praze. (více zde) Inspekce prohřešek definovala jako "nekalou obchodní praktiku" a s firmami zahájila správní řízení o uložení pokuty