Jaroslav Vendl (vlevo) a Jan Kaňka vyrábějí ve své firmě SilentLab mimo jiné...

Jaroslav Vendl (vlevo) a Jan Kaňka vyrábějí ve své firmě SilentLab mimo jiné odhlučněné minikanceláře. (17. ledna 2018) | foto: Dan Materna, MAFRA

Dokážou zkrotit hluk v kancelářích, zaměstnance dělají šťastnějšími

  • 3
Před třemi lety Jaroslav Vendl a Petr Konečný rozbíhali společnost, která prodává prosklené příčky do kanceláří. Čím víc kancelářských prostor se svým podnikáním navštívili, tím víc si uvědomovali, jak je toto prostředí hlučné a plné rušivých vlivů.

Začali proto uvažovat o akustických řešeních, která by jim pomohla jejich produkt vylepšit. Projekt SilentLab se začal rýsovat poté, co potkali Jana Kaňku, absolventa oboru akustika na stavební fakultě ČVUT a jednoho z mála lidí v Česku, jenž má o problematice zvuku ve stavebnictví širší povědomí. Stačilo několik vzájemných setkání a nápad obchodu s tichem byl na světě.

Výroba akustických produktů začala přibližně před 2,5 lety, kdy je společně s několika dalšími lidmi tvořili v malé výrobní hale na okraji Prahy. V Dolních Měcholupech firma sídlí i dnes, kdy se rozrostla na přibližně 50 zaměstnanců.

Příběh roku

Jaroslav Vendl, Petr Konečný a Jan Kaňka se účastní soutěže EY Podnikatel roku a soutěží i o cenu čtenářů za nejlepší podnikatelský příběh. Hlasovat pro ně můžete v anketě ZDE.

Kaňka považuje za největší úspěch, že „tento tým táhne za jeden provaz a lidé zde nepracují proto, že musí, ale proto, že chtějí.“ Kanceláře vedení jsou propojené s výrobou a stále platí, že si produkty vyrábějí sami.

Zlom v podnikatelském příběhu SilentLabu nastal v roce 2016, kdy se svou vlajkovou lodí, odhlučněnou minikanceláří Micro Office, vyjeli do Německa na veletrh kancelářského nábytku. Na nejmenším stánku, který zde byl k mání, se jim podařilo zaujmout místo vedle společností světového formátu. Díky tomu jejich výrobky dnes stojí mimo jiné v kancelářích v Paříži a o spolupráci s nimi uvažují giganti jako například Microsoft.

SilentLab kombinuje jedinečným způsobem prodej svých technologicky vyspělých akustických řešení s poradenskou činností, čímž je pro svého klienta partnerem, který nabízí komplexní východisko ze všech problémů souvisejících se zvukem.

V jejich nabídce výrobků nalezneme zmiňované odhlučněné minikanceláře, stěnové obklady, paravány či jiný akustický nábytek. Zaměstnanci kanceláří vybavených těmito produkty jsou prý šťastnější a produktivnější. Klid na práci šetří jejich zdraví a zaměstnavatelům snižuje náklady.

Pro trojici ze SilentLab můžete hlasovat v anketě ZDE

Akustické řešení kancelářských prostor, které je v západních zemích běžnou součástí jejich projektování, se prosazuje i u nás. „Po 2,5 letech, co SilentLab funguje, se změnila atmosféra na trhu. Některé firmy začínají přemýšlet o akustice i proto, že je na trhu práce obrovský tlak a potřebují si zaměstnance udržet, proto hledají cesty, jak jim nabízet vyšší komfort,“ říká Vendl.