Plzeň prodala akcie energetiky státu

  • 1
Smlouvu o prodeji dvou procent akcií Západočeské energetiky podepsal se zástupci státu z České konsolidační agentury primátor Plzně Jiří Šneberger. Transakce umožnila státu ovládnout distribuční firmu, kterou chce prodat společně s firmou ČEZ a dalšími pěti regionálními distribučními společnostmi. Obchod s akciemi vynese městu 705 milionů korun.

"Ředitel konsolidační agentury mi potvrdil, že by rádi celou věc zúřadovali do konce roku. To znamená, že ještě letos by město mohlo mít peníze na svém účtu," říká plzeňský primátor Jiří Šneberger.

Ze získané sumy se ale v rozpočtu na příští rok objeví zřejmě jen část. "Zatím návrh počítá s tím, že zhruba 300 milionů z prodeje posílí investiční rozpočet Plzně. Něco bychom si podle mě měli nechat na další roky. Domnívám se, že by nebylo dobré utratit nejednou," míní Šneberger.

Německá společnost E.ON nabídla o pět milionů korun více než stát a dalších dvacet milionů chtěla během deseti let dát na sportovní a kulturní aktivity ve městě. Pro tuto nabídku hlasovali zastupitelé Čtyřkoalice. Podle Šnebergera však nebyl cenový rozdíl natolik výrazný, aby vyvážil případná rizika soudních sporů se zástupci státu.

"Rozdíl v ceně mezi E. ON a státem byl pouze 0,6 procenta. Třeba kdyby E. ON nabídl o 150 milionů víc než stát, dali bychom mu přednost. Rozdíl ale činil jen pět milionů. Přitom hrozilo, že pokud bychom akcie prodali zahraniční firmě, mohl stát město zažalovat za jednostranné vypovězení smlouvy, kterou s ním máme od roku 1999. Ta smlouva stanovila, že budeme společně postupovat při prodeji akcií. Dohoda sice neobsahovala žádné sankce, ale nebylo možné ji vypovědět jinak, než dohodou obou stran," říká primátor.

"Kdyby E. ON byla ochotná zaplatit znatelně víc než stát, pak bychom do rizika soudního sporu možná šli. Taková situace však vůbec nenastala a nebylo třeba ji vůbec řešit," uzavírá Šneberger.

,