Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Největší tabáková firma Philip Morris ČR vydělala za půl roku miliardu

  • 18
Největší tabáková firma v Česku Philip Morris za první půlrok vydělala 1,1 miliardy korun. Oproti loňsku je to mírné zhoršení o dvě desetiny procenta. Philip Morris v Česku vyrábí a prodává osm značek cigaret včetně značek Marlboro nebo Sparta.

"Naše pololetní finanční výsledky byly ovlivněny především vyšším vývozem jiným společnostem v rámci skupiny PMI, stejně jako příznivým cenovým vývojem v České republice i na Slovensku. Náš odbyt je však v obou zemích i nadále pod tlakem z důvodu nižšího celkového objemu trhů a nižšího podílu na trhu v České republice, kde pokračuje trend přechodu spotřebitelů na cigarety s nižším
daňovým zatížením a na tabák pro ruční výrobu cigaret," uvedl András Tövisi, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Philip Morris ČR.

Tržní podíl firmy v Česku letos klesl o 1,7 procentního bodu na 50,9 procenta. Naopak na Slovensku, kde Philip Morris ČR rovněž působí, naopak tržní podíl o 1,7 procentního bodu stoupl na 50,6 procenta.

V Česku se snížil zájem o tradiční domácí značky v portfoliu, kuřáci víc kupovali cigarety Marlboro a Philip Morris. Na Slovensku rostla poptávka po značkách L&M a Petra, klesal ale podíl značek Sparta a Red & White.

Domácí odbyt firmy v ČR se letos snížil o 8,1 procenta. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o téměř 12 procent na 6,3 miliardy.

Společnost Philip Morris v Česku a na Slovensku zaměstnává okolo 1 200 lidí. Je největším výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v ČR. Nabízí například značky Marlboro, L&M, Red & White, Philip Morris, Petra a Sparta. Philip Morris ČR vlastní stejnojmennou společnost působící na Slovensku.