Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Obama zkomplikoval megafúzi Pfizeru. Přesun do Irska se nelíbil berňáku

  • 5
Farmaceutická firma Pfizer nečekaně ukončila jednání s konkurentem Allergan - výrobcem léku na vrásky Botox. Zkrachovala tak gigantická fúze, která by vytvořila bezkonkurenčně největšího světového výrobce léků. Může za to zřejmě chystané zpřísnění pravidel pro přesun sídla firem do zahraničí, prosazené prezidentem Barackem Obamou.

O ukončení megaobchodu v hodnotě 160 miliard miliard dolarů, tedy v přepočtu 3,8 bilionu korun, informovalo zpravodajství Bloomberg. Fúze měla být historicky největší, jaká by se kdy odehrála ve farmacii.

Pfizer, který z obchodu vycouval, nyní bude muset uhradit firmě Allergan 400 milionů dolarů jako kompenzaci na náklady spojedné s připravovanou fúzí. Sloučením s konkurentem z irského Dublinu by údajně Pfizer, sídlící v New Yorku, získal výhodu spojenou s nižší daňovou zátěží.

Americké ministerstvo financí v pondělí představilo již třetí balík opatření proti takzvaným inverzím, které americkým podnikům umožňují vyhýbat se vysokému zdanění firemních zisků v USA. V rámci těchto inverzí americká firma obvykle koupí menšího zahraničního konkurenta a přesune své oficiální daňové sídlo do jeho země.

Zdroj agentury Reuters uvedl, že právníci Pfizeru přišli s alternativními způsoby, jak takovéto inverze při spojení s Allerganem i za nových podmínek dosáhnout. Pfizer se ale údajně obává, že americká vláda by mohla pravidla opět změnit, aby jeho plány zhatila. „Pfizer si je vědom, že ministerstvo může dál činit rozhodnutí namířená proti jakémukoliv řešení, se kterým by mohl přijít,“ řekl zdroj.

,