Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Penta zvýšila zisk na 3,9 miliardy, letos chce dál růst

  • 7
Investiční skupina Penta loni vydělala v přepočtu 3,9 miliardy korun. Jde o druhý nejvyšší zisk v historii skupiny. Výsledek ovlivnily hlavně investice v energetice, retailu či zdravotnictví.

Konsolidované tržby skupiny loni vzrostly na 2,2 miliardy eur a objem celkových aktiv stoupl na 2,7 miliardy eur.

Skupina letos plánuje další růst a zvažuje nové zaměření na finanční služby a na zdravotnictví. V obou oborech už podniká. Důležité změny jí čekají také v personální oblasti. Pětici stávajících akcionářů od ledna rozšíří současný investiční ředitel Eduard Maták.

"Jednáme s dalšími partnery, a to i z externího prostředí. Pokud se dohodneme, oznámíme nová jména v průběhu podzimu," uvedl jeden z partnerů Jaroslav Haščák.

Letošní výdělek skupiny by mohl vylepšit případný prodej sázkové kanceláře Fortuna. Penta zvažuje více možností, jak s dvojkou českého trhu v kurzových sázkách naložit. Ve hře je uvedení části akcií na burzu, další alternativou pak prodej celé firmy.

Penta

Středoevropská investiční skupina vznikla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví.

Působí ve více než deseti zemích Evropy. Největší část byznysu letží v České republice, Polsku a na Sloensku.

V Česku letos skupina koupila maloobchodní síť Koruna. Na severu Moravy a Slezsku tak získala 46 supermarketů. V Polsku jí připadl výrobce mražených potravin a zmrzliny Iglokrak. Po ukončení dalších několika akvizic by tak Penta měla ovládnout zhruba 35 procent polského trhu mražených výrobků.

Větší část trhu skupina ukrojila také v Maďarsku, kde ke dvojce domácího trhu ve výrobě masa Debrecenik přikoupila producenta uzenin a paštik Kaiser.

V potravinářství by skupina ráda povyrostla i v Česku, kde jedná o převzetí společnosti Schneider Group. Ta podniká v uzeninách a vlastní Masokombinát Plzeň.

Penta podniká i v dalších oblastech, mimo jiné v realitách. V centru Prahy na místě bývalého Rudého práva postaví administrativní centrum za 200 milionů eur. Středoevropské investiční skupině patří také síť lékáren Dr. Max, diagnostické laboratoře Aeskulab a většinový podíl v lázních Jáchymov. Před dvěma lety skupina začala budovat síť lékařských ambulancí Mediclinic, která má nyní přes stovku ordinací.

K dnešnímu dni skupina změnila po osmi letech logo, které má lépe vyjádřit její přeměnu z lokálního na středoevropského hráče.