Obchodování na burze (Ilustrační foto)

Obchodování na burze (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Panika na burzách graduje, Indie zastavila obchodování

  • 404
Na světových burzách vypukla hysterie. Ceny akcií po celém světě včetně Česka se už druhý den řítí prudce dolů. Provozovatel burzy v indické Bombaji dnes dokonce zastavil obchodování poté, co hlavní akciový index spadl až o 11 procent. To vše kvůli obavám z recese americké ekonomiky.

Recese by totiž mohla nepříznivě ovlivnit nejen samotné Spojené státy, ale i řadu jiných zemí. Zcela jistě by pak dopadla na asijské země, které ve velkém vyvážejí zboží na americký trh, ovlivnila by ale i země v Evropě.

Z toho důvodu se investoři akcií ve velkém zbavují. To vede k jejich prudkým propadům na burzách.

"Máme zde skutečně vážnou finanční krizi," řekl australskému listu Standard americký investor a filantrop George Soros. Problémy, s nimiž se finanční systém ve světě nyní potýká, jsou podle Sorose zřejmě největší od druhé světové války.

Na propad Asie navázala i Evropa
V silném propadu dnes pokračují i akcie na tokijské burze. Tamní index zaznamenal největší pokles od teroristických útoků na Washington a New York v září 2001.

Na newyorské burze ztratil akciový index Dow Jones deset minut po začátku obchodování asi čtyři procenta.

Na mohutný propad v Asii navázaly i hlavní evropské burzy, kde ceny akcií v úvodu obchodování klesly asi o čtyři procenta. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení obchodování ztrácel 3,6 procenta a pohyboval se kolem 1 233 bodů.

Horší je situace na takzvaných rozvíjejících se trzích, tedy ve skupině zemí, kam patří i Česká republika. Index MSCI, který burzy v těchto zemích sleduje, klesl o 5,4 procenta a byl nejslabší od loňského srpna.

Dnešní obchodování zahájila mohutným propadem i pražská burza. O takřka osm procent níže otevřely akcie banky Erste a developera Orco. Hlavní index trhu PX byl v 9:40 slabší o 5,18 procenta na hodnotě 1 412,5 bodu. České akcie jsou na nejnižší hodnotě za více než 15 měsíců. Nakonec uzavřely "jen" se ztrátou 1,7 procenta, i tak ale od začátku roku spadly téměř o pětinu.

Investoři skupují zlato, jeho cena letí vzhůru
Investoři nyní hledají útěchu v komoditách, ve velkém nakupují hlavně zlato. Jeho cena tak díky tomu dosahuje rekordní úrovně.

Za loňský rok se zvýšila zhruba o třicet procent, což bylo nejvíce od roku 1979. Nyní je u 900 dolarů za troyskou unci, zatímco v roce 2001 to bylo asi 250 dolarů.

"Zlato sloužilo po tisíce let jako bezpečný uchovatel bohatství, zatímco osud papírových peněz byl prakticky vždy jen dočasný. Většinou skončil velkou inflací a znehodnocením," poznamenal analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

"Zlato je víceméně jen jedno a na celém světě je stejné - proto je velice srozumitelné," doplnil analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

,