Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hoteloví roboti zaměstnancům šetří čas. Vysávají a doručují občerstvení

  11:45
Moderní technologie a robotika čím dál častěji vstupují do gastro i hotelových provozů. Roboti tak pomáhají nejen rozvážet objednávky v restauraci, ale umí jezdit sami výtahem nebo vysávat. Takové pomocníky do služby nyní povolal OREA Hotel Pyramida v Praze.

Budoucnost ubytovacích zařízení je podle vedení OREA Hotels & Resorts v digitalizaci a automatizaci. S roboty má hotelová síť již zkušenost, od minulého roku na šumavském hotelu Horizont na Špičáku obsluhují hosty dvě robotické servírky „kočky“.

Hledáte práci, která vás budet bavit? Vyberte si z nabídky pracovních pozic u AAA Auto ještě dnes.

Nyní se pražský OREA Hotel Pyramida stal jedním z prvních evropských ubytovacích zařízení, v jehož provozu hosté potkávají nový typ robotů. Ti pomáhají zaměstnancům s odbavením jednoduchých rutinních procesů, které nevyžadují lidskou sílu. Zaměstnanci díky nim ušetří čas, který mohou věnovat hostům a jejich potřebám.

Hotelový robot

„V současné době máme v provozu dva nové roboty. Jeden z nich je vysávací, který se stará o naše chodby a společné prostory. Je to taková přerostlá a výkonnější verze domácích robotických vysavačů, která zvládne jezdit i sama výtahem. To znamená, že se robot sám odpojí od nabíječky, přejede kamkoliv po hotelu, kde je zrovna potřeba vysávat, a když mu začnou docházet baterky, sám se zajede připojit k nabíječce. Je to velmi užitečný pomocník pro naše pokojské,“ přibližuje výhody robotů ředitel OREA Hotelu Pyramida Jan Lauterkranz.

Druhá posila už jízdu výtahem bez problému zvládá. Pokud hosty přepadne mlsná nebo si objednají přes pokojovou službu nějakou drobnost, bude to s největší pravděpodobností právě robot, který objednávku doručí až ke dveřím hotelového pokoje.

Odhalí i maso pod knedlíkem. Samoobslužný kiosek zrychlí odbavení obědů

„Celý proces je navíc velmi jednoduchý. Hosté jen hotelovým telefonem zavolají na recepci, že chtějí doručit čokoládu, oříšky, prosecco nebo třeba zubní kartáček. My následně vše vložíme do boxíku, který je zabudovaný přímo v robotu a na displeji zadáme číslo pokoje, kam má zboží doručit. Robot poté už sám přijede přímo před pokoj a telefonem, který má v sobě zabudovaný, zavolá hostům a oznámí jim, že je na místě,“ vysvětluje proces doručování Lauterkranz.

Více času pro hosty

Za zapojením robotů do provozu stojí především myšlenka ulehčit hotelovému personálu. Každou donáškou, kterou si vezme na starost robot, ušetří recepční alespoň pět minut času. Mohou se tak více věnovat hostům a nezdržovat se pochůzkami, které lze jednoduše automatizovat. U vysávacího robota změnu pocítí zejména úklidový personál, který může věnovat větší péči úklidu hotelových pokojů, případně rychle vyřešit neočekávané situace.

„Rozhodně nechceme hotelový personál nahradit roboty. To ani nelze. Naopak chceme pomocí robotů našim zaměstnancům ulehčit od jednoduchých rutinních úkolů, které zabírají příliš mnoho času. Ušetřený čas potom mohou věnovat péči o hosty a zkvalitňovat tak nabídku našich služeb,“ popisuje přínos digitalizace Lauterkranz.

V restauraci v Orlové obsluhuje zákazníky robot. Občas i zamňouká

Roboti nepotřebují téměř žádnou údržbu, takže personál nijak nezatěžují. „Výjimečný je tento projekt především proto, že je robot schopen si sám přivolat výtah a díky tomu se samostatně pohybovat po hotelu. V tom jsme první ve střední Evropě, na čemž mají velkou zásluhu výtahy KONE a jejich speciální cloudová technologie propojení výtahů s roboty,“ dodává Lauterkanz.

Digitalizace hotelů

Gastro provozovny a hotely čím dál častěji využívají moderních technologie a digitalizaci. Po celém Česku se v různých hotelích častěji objeví místo recepčních rezervační tablety, mobilní check-iny a pokoje s chytrými zámky.

„Automatický self check-in máme na všech našich třinácti hotelech, na třech z nich máme automatický self check-in bez klasické recepce, jde tedy o úplně automatizovanou recepci. Na ostatních našich hotelech máme jak automatickou recepci, tak i klasického recepčního s počítačem, zákazník má tedy možnost volby,“ říká Lukáš Pytloun, generální ředitel a majitel sítě Pytlouns Hotel. Dodává, že velice dobře je vnímána tato možnost volby nebo služba automatického recepčního u korporátní klientely. „Naopak s automatickou recepcí mají trochu problém němečtí turisté, většinou dříve narození, což je logické,“ doplňuje Pytloun.

Využití robotiky v hotelnictví však zatím není příliš běžné a přítomnost robota může návštěvníky leckdy překvapit. Jako například v pražském OREA Hotelu Pyramida. Podle ředitele sice obě jednotky fungují poměrně nenápadně, pozornosti neuniknout. Také proto se hotel snaží, aby bylo setkání robota s hosty co nejpříjemnější.

„Doručovacího robota máme polepeného jako sovu, což hezky doplňuje jeho vzhled a zároveň se tak přibližuje i našim hostům, a to především těm nejmladším. Současně má v sobě nahrané také základní fráze potřebné k pohybu po hotelu a doručování, takže dokonce i mluví. Stále je to v Česku, ale i v Evropě poměrně novinka, takže jsou naši hosté nejprve překvapení, pak ale následuje velký úsměv a focení nebo natáčení videí,“ dodává ředitel hotelu.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...