(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Historické navýšení: ve Škodovce vzrostou mzdy o dvacet procent

  • 717
Odboráři v automobilce Škoda dosáhli historicky nejvyššího růstu mezd. Celkově odměna při započítání všech navýšených složek včetně příplatků stoupne průměrně o více než 20 procent. V pátek odpoledne to potvrdili odboráři s tím, že vyjednávací tým dosáhl cíle stanoveného podnikovou radou. Ta bude konečnou dohodu schvalovat ve středu.

„Od 1. dubna 2018 dojde k navýšení tarifů o 12 procent a k navýšení korunové hodnoty osobního ohodnocení též o 12 procent,“ uvedli odboráři. Mzdová dohoda bude uzavřena na období od 1. 4. 2018 do 31. 3. 2019.  

Zároveň se odborářům podařilo navýšit bonus za hospodářské výsledky firmy Škoda v loňském roce. Z vypočtené hodnoty 57 083 korun byl navýšen a zaokrouhlen na částku 60 tisíc, která bude sloužit i jako základna pro výpočet bonusu v dalších letech. „Variabilní bonus v této hodnotě bude vyplacen ve výplatě za měsíc duben v květnu,“ doplňují odbory.

Kromě toho vyjednaly ještě jednorázovou platbu 7 tisíc korun, kterou pracovníci dostanou společně s bonusem. „Tarifní zaměstnanci obdrží takto ke své výplatě 67 000 korun,“ uvedli odboráři. Díky navýšeným mzdám, příplatkům a bonusu si většina zaměstnanců včetně dělníků přijde ve výplatě za duben na zhruba 100 000 korun.

„Škoda Auto předložila během kolektivního vyjednávání ve čtvrtek aktualizovanou nabídku. V tuto chvíli očekává firma vyjádření sociálního partnera, zda s tímto návrhem souhlasí,“ uvedl mluvčí automobilky Zdeněk Štěpánek.

Zvýší se i letní a vánoční bonus

Díky růstu mzdy dojde k navýšení i druhého takzvaného zaručeného bonusu, který zaměstnanci dostávají v létě a před Vánoci, o stejnou procentuální hodnotu. Současně budou upraveny podmínky výplaty zaručeného bonusu, každý zaměstnanec jej obdrží již po třech měsících zaměstnání ve Škoda Auto.

Od dubna dojde také ke zrušení tarifní třídy K a zaměstnanci, kteří jsou v ní zařazeni, přejdou automaticky do vyšší tarifní třídy.  Průměrná hrubá dělnická mzda ve Škoda Auto činila loni 40 557 korun, tedy zhruba o deset procent víc než v roce 2016.

O další peníze si chtějí odboráři říci na podzim za výkon zaměstnanců v tomto roce. Předjednali si na to již nyní platbu 2 000 korun, kterou plánují na podzim ještě navýšit.