Nové akcie udělaly z Michala miliardáře

  • 4
Česká akciová premiéra farmaceutické společnosti Zentiva na londýnském finančním trhu zrodila dalšího českého miliardáře. Téměř "rvačka" o nově vydané akcie Zentivy, kdy zájem pětinásobně přesáhl nabídku, ocenila celou firmu dohromady na 700 milionů dolarů.

Podíl jejího dlouholetého šéfa Jiřího Michala má hodnotu 60 milionů dolarů neboli více než 1,5 miliardy korun.

Bohatě tak zúročil svoji třicetiletou práci ve firmě, spolupráci s americkým rizikovým kapitálem, završenou odvážným krokem vedoucím k umístění akcií na burze, jako první firma svého druhu v zemi.

"Vedení firmy i akcionáři firmy na tom ohromě zbohatli. V podstatě se jim ztrojnásobila jejich původní investice," říká John Vax, šéf soukromého investičního fondu MT Thaler, který si akcie Zentivy nakoupil do svého portfolia.

Michal do firmy Léčiva, která se po nedávném spojení se slovenskou Slovakofarmou přejmenovala na Zentivu, nastoupil hned po studiu na VŠCHT v roce 1974. Začal jako systémový inženýr a postupně se vypracoval až na generálního ředitele.

V první polovině devadesátých let také předsedal dozorčí radě průmyslového giganta Chemapol Group, jehož bývalý šéf a spolumajitel Václav Junek naopak seděl v dozorčí radě Léčiv. Svoje působení v Chemapolu, který později zkrachoval, považuje Michal za uzavřenou kapitolu.

V roce 1998 sestavil firmu manažerů a za finanční podpory amerických finančníků z firmy Warburg Pincus koupil dvě třetiny firmy od vlády za 2,6 miliardy korun. I když privatizace si tehdy vysloužila kritiku za to, že se nekonalo řádné výběrové řízení, což vláda ospravedlňovala potřebou prodávat do českých rukou (jakkoliv za nimi stály americké peníze), trh nyní její vítěze dostatečně ocenil za jejich práci.

ČTĚTE TAKÉ

VSTUP NA BURZU
ZENTIVĚ VYŠEL

"Není to jenom o tom, za kolik a jak to tehdy koupili. Manažerský tým i finanční investor odvedl skvělou práci," dodává Vax. Michalův desetiprocentní podíl v firmě pochází ještě z dob privatizace, nikdy v minulosti jej však nechtěl zveřejnit.

Teprve až vstup firmy na mezinárodní burzy, jehož podmínkou je detailní rozkrytí vlastnických vztahů, přinutil vlastníky a manažery jako Michal na poslední chvíli "sundat kalhoty", jak to charakterizoval jeden investor.

Zároveň to neznamená, že by své bohatství nabyl až uvedením nových akcií na trh, získal však přesnější představu, jakou má jeho podíl hodnotu. Peníze by získal, teprve kdyby svůj akciový podíl prodal.

Uvedení akcií Zentivy na trh bylo první novou emisí (neboli IPO), která kdy na mezinárodní akciové trhy dorazila z České republiky. "Český trh s žádným IPO nikdy nepřišel, a na trhu je proto vysoký apetyt na nové akcie, investoři jsou téměř zoufalí," uvedl akciový stratég jedné evropské finanční skupiny, který nemohl kvůli pravidlům firmy uvést své jméno.

Dodal, že to platí hlavně pro Česko, kde velcí investoři nemají už do čeho investovat. Firma nabízela investorům nové akcie za 100 milionů dolarů. Další cenné papíry v nominální hodnotě okolo 100 milionů dolarů nabízel i současný majoritní vlastník, americká firmaWarburg Pincus.

Její podíl 70 procent se tak sníží na něco přes 50 procent. Zda část svého podílu prodal i Michal nebo ostatní manažeři, nechtěli lidé účastnící se emise komentovat. Cena se vyšplhala z původně stanovených 485 korun za akcii na 507, přičemž denní maximum bylo 515 korun.

Objemy obchodů se pohybovaly asi ve výši 400 milionů korun jenom na londýnské burze, kde se obchodují jako takzvané globální certifikáty bez hlasovacích práv. V pondělí by se akcie Zentivy měly objevit také na pražské burze.

Firma zatím působí hlavně v Česku a na Slovensku, na lukrativní trhy v Polsku a v Rusku se teprve chystá. "Peníze z emise nám dají dostatečnou finanční flexibilitu na expanzi v Polsku a v Rusku," uvedl v prohlášení Jiří Michal.

Hodnota podílů v Zentivě *

Jiří Michal - 10,1 procenta - 1,6 miliardy korun

Peter Suchý - 3,6 procenta - 0,58 miliardy korun

Peter Neuwirth - 2,4 procenta - 0,38 miliardy korun

Petr Šulc - 2,1 procenta - 0,34 miliardy korun

Lars Ramneborn - 1,2 procenta - 0,19 miliardy korun

John Rafferty - 0,6 procenta - 0,097 miliardy korun

Miroslav Janoušek - 0,1 procenta - 0,016 miliardy korun

Zdroj: Prospekt emitenta Zentivy, vlastní výpočty
Poznámka:  * podíly před emisí