Nejvyšší kontrolní úřad.

Nejvyšší kontrolní úřad. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

NKÚ bude moci kontrolovat i firmy ovládané státem, ČEZ dostal výjimku

  • 10
Nejvyšší kontrolní úřad dostal od poslanců novou pravomoc. Bude moci kontrolovat i hospodaření firem, v nichž má stát či kraj alespoň padesátiprocentní majetkovou účast. Výjimku však dostala elektrárenská společnost ČEZ.

NKÚ totiž nebude moci kontrolovat firmy s většinovým podílem státu, jejíž akcie byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu.

Na kompromisní podobě posílení pravomocí NKÚ se dohodli zástupci tří vládních stran a opoziční sociální demokracie. Protestovaly proti tomu Věci veřejné.

Šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová poukazovala na to, že se neustále objevují informace o tom, že se ČEZ nějak podílí na financování stran. Vybídla poslance, aby svým hlasováním dokázali, že to tak není. Kolegy z konkurenčních politických stran ale nepřesvědčila.

"Právě o ČEZ se hovoří nebo spekuluje, že by mohl být zdrojem pro financování politických stran. Jako jediná parlamentní strana jsme zvedli ruku pro to, aby NKÚ mohl kontrolovat i tuto společnost," upozornila po hlasování Klasnová. Zákon nyní putuje do Senátu.

Novela zákona navazuje na ústavní změnu, kterou Sněmovna schválila už dřív a čeká na projednání v horní komoře. Ústavní novela a zákon předpokládají, že se pravomoci NKÚ rozšíří na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty. V případě krajů a obcí bude moci úřad zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba hospodárnosti.

NKÚ bude moci také kontrolovat zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků, regionální rady regionů soudržnosti, Českou televizi, Český rozhlas, veřejné vysoké školy a Českou národní banku. Sněmovna na návrh kontrolního výboru schválila rozšíření kontrolní pravomoci jmenovitě o Českou tiskovou kancelář.