Niki Lauda (vpravo) má zájem o část  aerolinek Air Berlin.

Niki Lauda (vpravo) má zájem o část aerolinek Air Berlin. | foto: Reuters

Lauda přiznal zájem o padlé aerolinky Air Berlin, favoritem je Lufthansa

  • 1
Bývalý mistr světa formule 1 Niki Lauda veřejně připustil zájem o koupi části zkrachovalých aerolinek Air Berlin. Za část druhé největší letecké společnosti v Německu nabídne spolu s aerolinkami Condor asi 100 milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun.

Lauda v rozhovoru pro rakouskou rozhlasovou stanici ORF uvedl, že bude záležet na konkrétních podmínkách. Majitelem společnosti Condor je cestovní kancelář Thomas Cook.

Součástí Air Berlin je i rakouská polo-nízkonákladová letecká společnost Niki, kterou Lauda založil v roce 2003 jako Fly Niki. O sedm let později se dostala pod křídla Air Berlin. 

Bývalý pilot formule 1 Lauda podniká v letecké dopravě delší dobu. Stál také u vzniku letecké společnosti Lauda Air, jejíž Boeing 767 se zřítil na cestě z Bangkoku do Vídně. Všech 223 lidí na palubě tehdy zahynulo.

O převzetí insolventních německých aerolinek Air Berlin se zajímá také největší německý vlajkový letecký přepravce Lufthansa, považovaný za favorita soutěže, čínská společnost LinkGlobal Logistics, německý investor Hans Rudolf Wöhrl, podnikatel Alexander Skora nebo irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair.

Zájemci o převzetí Air Berlin mohou nabídky podávat už jen do pátku 15. září. Lauda ve čtvrtek opět varoval před vlivem Lufthansy, která je vlastníkem rakouské letecké společnosti Austrian, poznamenala agentura APA.

Společnost Air Berlin byla založena v roce 1978:

,