Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chodit „na jedno“ už nefrčí. Mladí konzumují raději nápoje bez alkoholu

Nealkoholické alternativy piva, vína a lihovin jsou celosvětově na vzestupu. Zájem roste hlavně mezi mladými, kteří preferují podniky, kde se prodávají pouze nealkoholické nápoje. V Česku se zatím čistě nealkoholický bar neprovozuje, i když se takové tendence začínají pomalu objevovat.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pivo po práci, víno k večeři nebo večerní koktejl. To se vždy považovalo za příjemný relax a odpočinek. V poslední době se ovšem význam „zajdu si na skleničku“ diametrálně mění. Návštěvníci barů čím dál častěji hledají na nápojových lístcích tak zvané virgin verze alkoholických nápojů.

Společnost klade větší důraz na sebeovládání. „Dříve se považovalo za zcela normální, když nám alkohol rozvázal jazyk. Lidé se nepohoršovali. Ale dnes už se to netoleruje a zejména v profesním životě to má negativní důsledky,“ vysvětluje nový trend sociolog Daniel Kofahl z Vídeňské univerzity.

Zdravotní osvěta v posledních letech také nabývá významu a s ní i obavy některých lidí z negativních dlouhodobých důsledků konzumace alkoholu. Nealkoholická piva, vína a lihoviny tak dobře zapadají do dnešní doby, která klade mnohem větší důraz na zdravý životní styl a sebekázeň než v minulosti. 

Nový trend se objevuje hlavně ve velkých gastronomických metropolích, mezi které patří Londýn, New York či Singapur. Velmi pomalu se teď dostává i do českých podniků.

Bar na měsíc

V únoru loňského roku v Praze fungoval nealkoholický pop-up bar. Bar otevřela distribuční společnost W/O (Without), jež se specializovala na dovoz nealkoholických destilátů - Lyre’s, Stryyk, Caleño či Everleaf.

Nyní společnost již neexistuje a s ní zanikl i tento bar.

„Snižování množství alkoholu v koktejlech a rozšiřování nabídky nízkoalkoholických či zcela nealkoholických míchaných nápojů je již nějaký ten rok jedním z trendů tuzemské barové scény, podobně jako například důraz na lokálnost a sezonnost surovin či snaha o naplnění zero-waste principu a produkovat co nejméně odpadu,“ říká PR manažer České barmanská asociace Michael Lapčík.

Asociace vnímá trend zvýšené obliby nealkoholických koktejlů pozitivně.

„Dá se říct, že rozhodnout se v baru nepít a užít si večer bez alkoholu se v českém baru stává neojedinělým jevem. Pokud vezmeme v potaz, že mladší generace nemá ke konzumaci alkoholu tak kladný vztah jako generace předchozí, bude tento trend jistě sílit,“ dodává Lapčík.

Jde to i bez alkoholu

Nealkoholická piva či ta ovocná bez alkoholu patří již několik let k oblíbeným nápojům nejen mezi řidiči. Dokazují to prodeje těchto piv, které každoročně stoupají o několik jednotek procent.

„Nárůst prodejů v obchodech pozorujeme jen v meziročním srovnání, přibližně je to sedm procent. Stojí za tím větší důraz na zdravý životní styl a více příležitostí k aktivnímu pohybu, dále také změny v pracovním režimu lidí, které s sebou uplynulé měsíce přinesly. Ze spotřebitelského průzkumu zaznamenáváme zvýšený zájem o neochucené nealkoholické pivo, které se svou chutí co nejvíce přibližuje skutečnému ležáku,“ dodává senior brand manažer pivovaru Krušovice Jiří Coufal.

Prazdroj od října zvedne ceny piv, řada dalších pivovarů se přidá

Svůj podíl na trhu zvyšují i nealkoholická vína a poptávka po nich částečně roste. Podle odborníků z vinařského průmyslu se v posledních letech výrazně rozšířila nabídka nealkoholických a šumivých vín vinařství, vinařských družstev a komerčních vinařství. Obecně se jejich chuť a vůně díky novým technologiím výrazně zlepšily.

To však nemusí nutně znamenat, že každý milovník vína bude s nealko nápoji spokojený. Rakouský časopis pro gurmány a milovníky vína Falstaff došel při testu několika desítek nealkoholických produktů k závěru, že jen málokterému výrobci se podařilo vlastnostmi přiblížit originálu.

Guinness stahuje z prodeje své nealko. Pouhé dva týdny po uvedení na trh

Odlišnou kategorií jsou dealkoholizovaná vína. V podstatě jde o tradiční víno s alkoholem a výrobní proces je do určité fáze stejný. Kdyby ne, nebylo to podle zákona víno, ale hroznový nápoj. Pro získání dealko vína je ovšem potřeba zbavit se alkoholu. Používaných metod je několik, ale většina z nich má zásadní vliv na chuť i vůni. 

„Pokud tedy chcete, aby víno, zůstalo vínem, není vhodné použít destilaci, protože přichází o nejcennější látky. Při výrobě dealka se používá patentovaná metoda studené filtrace. Jde o přirozený a biologicky šetrný způsob, při němž je víno krátce zchlazeno ve speciální vakuové komoře. Díky tomu se čistý alkohol usadí v horních vrstvách a pak se jednoduše odsaje. Výsledkem je víno s původní chutí a vůní, ovšem bez alkoholu,“ dodává prokurista společnosti Dealko víno Bruno Marret Ondřej Kubal.

Dealko víno tak postupně přechází z pozice nouzového náhradního řešení pro řidiče do statusu plnohodnotného nápoje na úrovni. 

„Může ho pít kdokoli, kdekoli a kdykoli. Můžete si ho dopřát jak na dětské oslavě, ale je skvělým doplňkem a osvěžením mysli i na důležitých manažerských jednáních. Pokud zvolíte opravdu kvalitní čisté dealko víno, pak rozhodně neurazí ani znalce a milovníky tradičního vína,“ říká Kubal.

Ani lihovary se nealku nebrání

Navzdory občasné kritice mohou nealkoholické alternativy konkurovat i vysokoprocentním lihovinám. V nealkoholické variantě se objevuje vodka, whisky, gin nebo rum a využívají se stále častěji, zejména v koktejlech.

Významnou roli v tomto vývoji hrají začínající podniky. V zahraničí například australský výrobce nápojů Lyre’s, který nabízí široký sortiment nealkoholických lihovin od absintu po vermut.

Výrobci v Evropě, mezi které patří MeMento, Laori nebo Heimat Distiller, také nabízejí na trhu alternativy ginu bez alkoholu, stejně jako producenti v Dubaji, Jižní Africe a USA.

Dokonce i lihovarnický gigant Bacardi, jehož sortiment zahrnuje nejen rum, ale také značky jako Martini (vermut) a Bombay Sapphire (gin), bere tento trend vážně a do nabídky své dceřiné společnosti Martini přidal dva nealkoholické aperitivy.

Ve své nejnovější zprávě Cocktail Trend Report 2021 společnost předpovídá, že prodej nealkoholických a nízkoalkoholických lihovin v západní Evropě do roku 2024 vzroste pětkrát. Tento trend totiž oslovuje nejen nepijáky, ale také všechny ty, kteří jednoduše hledají rozmanitost a chtějí pít ohleduplněji.

Zajímáte se víc o nealko varianty piva, vína či lihovin?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 7. září 2021. Anketa je uzavřena.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...