Průmysl, továrna

Průmysl, továrna - Průmysl, továrna, Chemopetrol | foto: Martin Adamec, MF DNES

Na Vsetínsko míří silní zahraniční investoři

  • 2
Vsetínsko, v posledních letech sužované častými krachy továren a podniků, postupně ožívá. Zdá se, že kritické chvíle má okres pravděpodobně za sebou. V letošním roce radní Valašského Meziříčí a Vsetína ohlásili příchod několika silných firem, které by měly trh práce v příštích měsících rozhýbat.

Zahraniční investoři do regionu směřují velké peníze, staví nové výrobní haly, zakládají nové podniky. Vše nasvědčuje tomu, že kritické chvíle už má okres za sebou.

Během dvou let skončilo v regionu dokonce několik velkých továren a společností.
"Zkrachovaly sklárny v Karolince, nábytkářský podnik NBT v Halenkově, firma Prefix v Ratiboři, TCT v Rožnově a třeba Ipek ve Vsetíně. Nedobrovolně odejít musely stovky lidí, kteří jen s velkými obtížemi sháněli novou práci," uvedl už před časem Stanislav Rudolf ze vsetínského úřadu práce.

Na Vsetínsku bylo dosud málo práce
Právě Vsetínsko a Kroměřížsko si po dlouhá léta ve Zlínském kraji předávají pomyslného Černého Petra okresu, kde je nejvíce lidí bez práce. Výraznější pozitivní změny se dostavily až v letošním roce. Radní Valašského Meziříčí i Vsetína ohlásili příchod několika silných firem, které by měly trh práce příštích měsících rozhýbat.

První vlaštovkou byla vloni španělská firma CIE Automotive, která oznámila, že v Průmyslové zóně Lešná vybuduje továrnu na zadní nápravy automobilů. "Stavba právě vrcholí," uvedl mluvčí radnice Josef Beneš.

Až dvě stě padesát zaměstnanců má nalézt uplatnění v továrně na zadní nápravy. Závod CIE Metal CZ, který postupně zaměstná až šest stovek lidí, začne vyrábět ještě letos. "Hodnota investice činí přibližně čtyřicet milionů eur," uvedl personální ředitel skupiny CIE José Manuel Guardo.

Dalším kladným impulsem bylo zahájení výroby skleněných trubic pro podsvětlení LCD televizorů a monitorů, kterou slavnostním zažehnutím první tavicí vany odstartovala meziříčská pobočka firmy Schott ČR. Nová výroba si vyžádá investici přesahující miliardu korun.

Dobrá zpráva pro oblast
"Pro region je to velmi dobrá zpráva, za každou podobnou investici jsme pochopitelně hodně rádi," říká starosta města Jiří Kubeša. Nový výrobní program je součástí restrukturalizace bývalé firmy STV Glass, jež kvůli poklesu zájmu o klasické obrazovky počátkem letošního roku zastavila produkci jejich skleněných kónusů. Většinu personálu nového závodu budou tvořit zaměstnanci se zkušenostmi právě z této výroby.

Nová pracovní místa vznikají také na Vsetínsku, stovky nezaměstnaných by mohly v příštích měsících získat novou práci u pobočky německé firmy Kemmerich Gruppe. Ta v průmyslové zóně Bobrky na periferii města vybuduje novou továrnu na výrobu kovových komponentů.

"Společnost oznámila, že dá práci dvěma stovkám lidí a desítkám dalších, kteří se budou podílet na subdodávkách," uvedla mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Práci najdou stovky lidí
Po dokončení průmyslové zóny jsou Bobrky zcela pokryty potřebnými inženýrskými sítěmi. "V příštím roce tady vyroste také Logistické centrum mikroregionu Vsetínsko pro zpracování odpadu z celého regionu. Máme připraveno osmnáct míst pro investory," doplnil Jaromír Kudlík.

O vsetínskou zónu projevila zájem také korejská společnost Kiswire, která vyrábí kordová vlákna a ocelová lana.

"Představitelé společnosti Kiswire si v současné době pečlivě vybírají lokalitu pro vybudování své pobočky a proto navštěvují nejrůznější průmyslové zóny v České republice, v Polsku i v Maďarsku," uvedla Mariana Vítová z agentury Czechinvest.

Do roku 2009 by v této průmyslové zóně měly vzniknout stovky nových pracovních míst.