Zakladatel a majitel společnosti SpaceX Elon Musk na tiskové konferenci po úspěšném startu rakety Crew Dragon (2. března 2019) | foto: Reuters

Tesla šlape, Musk se může těšit na bonus. I když akcie sám potápí

  • 21
Šéf automobilky Tesla Elon Musk má od pondělí nárok na stomilionovou odměnu. Firma plní cíle, které jí akcionáři zadali v roce 2018, a Musk má tak nárok na „prémii“ 700 milionů dolarů. Jde o jednu z dvanácti odměn, které dostává výměnou za to, že se vzdal své mzdy. Akcie firmy se přitom kvůli němu nedávno propadly.

Když před dvěma lety excentrický miliardář Elon Musk uzavíral v automobilce Tesla novou smlouvu, vzdal se na dalších deset let pravidelné mzdy.O nárok na peníze od firmy však úplně nepřišel. Do smlouvy totiž zakomponoval dvanáct hodnotných odměn, které získá, pokud firma dosáhne určitých milníků – třeba tržní kapitalizace nad 100 miliard dolarů nebo extrémně rychlého růstu.

A právě jeden z takových cílů mu teď otevřel cestu k „odměně“ v hodnotě zhruba 700 milionů dolarů (17,39 miliardy korun). Musk má díky tomu, že se kapitalizace Tesly přes půl roku udržuje nad sto miliardami dolarů, nárok na zvýhodněný nákup 1,69 milionu akcií firmy, informuje agentura Reuters.

Jedna akcie ho tak stojí jen 350 dolarů. Obyčejně se přitom prodávají za více než 760 dolarů za kus. Miliardář je tak může prodat s celkovým ziskem právě výše zmíněných 700 milionů dolarů.

„Akcie Tesly jsou moc drahé“

Musk přitom s hodnotou firmy nedávno značně zamával. V pátek totiž na sociální síti Twitter uvedl, že je podle něj hodnota akcií firmy příliš vysoká. Vyděsil tak akcionáře a následkem toho se hodnota firmy na burze propadla o deset procent.

Tento tweet byl přitom součástí rozsáhlejší smršti Muskových příspěvků – během několika desítek minut mimo jiné také uvedl, že plánuje rozprodat většinu svého majetku a že by lidé měli zpět získat svou svobodu. Zhruba o hodinu později pak fanouškům na Twitteru sdělil také to, že je na něj jeho přítelkyně, kanadská hudebnice Grimes, zjevně kvůli tweetům naštvaná.

Cena akcií Tesly

22. listopadu 2019