Mattel ohlašuje digitální sběratelské předměty Hot Wheels a připojuje se k uměleckému boomu NFT. | foto: Mattel

Sbírky autíček už nebudou co bývaly. Mattel zavádí virtuální modely

  • 7
Americký výrobce hraček využije „kryptoměnového boomu“ a vydraží své digitální umělecké kousky. Aukce proběhne v úterý a půjdou do ní tři auta. Mattel plánuje rozšířit své digitální portfolio i o další hračky, píše deník The New York Times.

Mattel vydraží svá auta Hot Wheels v podobě takzvaných nezastupitelných tokenů (NFT). Aukce proběhne na webu Mattel Creations a bude trvat týden. Vítěz bude mít možnost zaplatit v kryptoměně ethereum.

Hračkářský gigant také plánuje rozšířit své NFT portfolio o nové výtvory i pro své další značky hraček. „Spojení s kulturou je základem Mattelova DNA, snažíme se neustále inovovat, vyvinutí fyzického produktu v digitální umění bylo pro Mattel dalším jasným krokem,“ uvedl ve svém prohlášení Richard Dickson, prezident a provozní ředitel společnosti Mattel.

O NFT se hovoří zejména v souvislosti s novou vlnou virtuálního sběratelského umění. Představují digitální aktiva, která mohou zahrnovat hmotné i nehmotné předměty. V případě NFT jde především o jedinečnost, jeden nezastupitelný token totiž není možné zaměnit za druhý. Technologie blockchain umožňuje sledovat veškeré vlastnictví a transakce spojené s daným aktivem, informace není možné zakrýt ani smazat.

Většina nezastupitelných tokenů se prodává za kryptoměnu ethereum, nemusí to být však pravidlem. Nezastupitelné tokeny mají i své kritiky. Ti se domnívají, že jediné, co kupci digitálního umění získávají, je pocit jedinečnosti. Z jejich úst také zaznívá, že v případě NFT jde především o maximální zisk, nikoliv o estetickou hodnotu. Kritizují také ekologickou zátěž, jelikož provoz blockchainu vyžaduje vysokou spotřebu elektrické energie.