Pasqualemu patří na českém trhu osm minerálek z deseti.

Pasqualemu patří na českém trhu osm minerálek z deseti. | foto: Martin Stolař, MF DNES

Majitel Mattoni míří do Rakouska

  • 1
Majitel Karlovarských minerálních vod, čtyřiasedmdesátiletý Antonio Pasquale, chce pravděpodobně rozšířit svou vodní říši do sousedního Rakouska.

Pasqualemu patří na českém trhu osm minerálek z deseti. Naposledy ke svým značkám Mattoni, Dobrá voda či Aquila přidal v loňském roce i dlouho vytouženou Poděbradku. A rozhlíží se dál.

Na tento čtvrtek sezval slavnostně novináře do Vídně, aby jim zde údajně oznámil "velkou věc". Nic jiného Michal Donath, který za největší minerálky v zemi mluví, dopředu prozradit nechce.

Podle lidí z byznysu je pravděpodobné, že půjde o oznámení koupě jednoho z rakouských výrobců nápojů. Tomu napovídá i to, že na akci do Vídně jsou sezváni také rakouští novináři.

Pasquale napíná i nákupčí v obchodních řetězcích. "Od podzimu chce na regálu místo pro dva nové produkty, ale jsou tajemní a nevíme, co to je," říká jeden z nich.

Podle šéfa jedné z tuzemských nápojářských firem byl před časem v Rakousku na prodej tamní výrobce vod Gasteiner. Jde o minerálky z oblasti národního parku Vysoké Taury a ročně se jich v Rakousku prodá zhruba za tři sta milionů korun. Šéfy Gasteineru se v pátek nepodařilo zastihnout.

Na další hráče na rakouském trhu, jako třeba džusy Pfanner, Rauch či energetické nápoje Red Bull, je podle lidí z byznysu Pasquale přece jenom dost malý. I přesto, že má v tuzemsku tržby přes pět miliard korun a nerozdělený zisk za předchozí léta přes dvě miliardy korun.

Kromě rakouské expanze se Pasquale také snaží získat investiční pobídky na českém trhu. Karlovarské minerální vody už poslaly žádost o schválení na antimonopolní úřad. Opět však nikdo neví, kvůli čemu.

"Máme se k tomu vyjádřit, jestli nás to jako konkurenty nepoškodí, ale nevíme k čemu," říká jeden z výrobců nápojů na českém trhu.

O investiční pobídky mohou firmy žádat buď při postavení nové továrny na zelené louce, či při rozšíření výroby. Pasquale už dříve mluvil o tom, že se chce více vrhnout například do energetických nápojů.