Energetika ovlivňuje i slavné trampské lomy. Elektrárny chtějí méně vápence

aktualizováno  8:15
I do míst trampských legend u řeky Berounky doléhá to, co se aktuálně děje na energetických trzích. Kvůli nízkým cenám elektřiny a příliš drahým emisním povolenkám jedou uhelné elektrárny na snížený výkon. A v lomech Mořina se kvůli tomu těží méně vápence na jejich odsiřování, než je zvykem.

Z nedalekého lomu Čeřinka právě přijíždí žlutý obr. Čtyřicetitunový damper naložený rubaninou, tedy horninou získanou při odstřelu, zastaví u násypky. Po chvíli sklápí korbu a kameny se za velkého hřmění řítí do propasti. Čelisťový drtič žvýká obří kusy horniny na menší kousky.

„Po dopravnících jde rubanina dál. Pod námi je kuželový drtič, odkud putuje na třídírnu. Tam se kámen roztřídí na jednotlivé frakce, které se pak expedují podle svého účelu,“ ukazuje vedoucí provozu Lukáš Potyš novinářské návštěvě.

Konec za tři roky. Provoz uhelných elektráren se přestane vyplácet v roce 2026

O drtírně Potyš mluví jako o srdci lomu. Čeřinka je jen pár stovek metrů odsud. V třetím „patře“ lomu jsou už sice připravené patnácti až osmnáctimetrové díry, do kterých se nasype trhavina. Z dálky nejsou vidět, lze je poznat jen díky hromádkám vrtné moučky, která vznikla při vrtání děr. Avšak samotný odstřel proběhne až za pár dní. Poslední dobou se tu odstřeluje méně, než je zvykem.

Legendy a těžba

Čeřinka je součástí celého komplexu lomů v okolí obce Mořina. V lomu Tetín za Berounkou se rovněž těží, naopak v Holém vrchu je už těžba ukončená a lom slouží k ukládání výkopové hlíny.

Hned za kopcem se skrývá strašidelný lom Mexiko. V 50. letech sem byli na nucené práce posíláni političtí vězni. V chodbách zatopených lomů Velká a Malá Amerika se zas podle trampských vyprávění ukrývá duch německého vojáka Hanse Hagena.

Velká, Malá Amerika a Mexiko

Na každém kroku tu zkrátka číhá legenda, naproti tomu každodenní život lomu Čeřinka je mnohem prozaičtější. Těží se tu vysokoprocentní vápenec, který slouží k odsíření uhelných elektráren. Společnost ČEZ, která Lomy Mořina z poloviny vlastní, díky tomu od 90. let snížila emise popílku a oxidu siřičitého ve svých uhelných provozech o více než 90 procent. Na kolejích před drtírnou už stojí připravené vagony s nadrceným vápencem. Odtud poputují třeba do Tušimic.

Aktuálně ale jedou uhelné elektrárny v tuzemsku na snížený výkon. „V současnosti je využití uhelných elektráren nižší než v předchozích měsících. Důvodem je relativně vysoká cena emisní povolenky vůči cenám elektřiny,“ uvádí tiskový mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Emisní povolenka nyní stojí zhruba 79 eur na tunu emisí. Uhelná elektrárna zpravidla vypustí právě tunu oxidu uhličitého na výrobu jedné megawatthodiny. Elektřina se nyní obchoduje za zhruba 78 eur za MWh, takže uhelné elektrárně by při zaplacení povolenky prakticky nezbylo nic na pokrytí nákladů na materiál, zaměstnance a podobně.

Jsme mistři ve zbytečnostech jako zestátnění ČEZ, říká jeho exšéf Míl

Kvůli velké výrobě elektřiny ze slunce dokonce v některých okamžicích klesá cena elektřiny na evropských trzích do záporných hodnot. Uhelným elektrárnám se tak nevyplatí jet na plný výkon. Například za slunečného rána dne 30. května jely na výkon 556 megawatt, zatímco o měsíc dříve tou samou dobou to bylo 1 100 megawatt. To se podepisuje i na těžbě v lomu. Hornina se tu odstřeluje jednou za měsíc, zatímco za standardních okolností by se tak dělo jednou týdně.

„Dodávky jsou úměrné výrobě elektrické energie v uhelných elektrárnách. Pokud elektrárna nevyrábí, nemůže odebírat ani uhlí, ani sorbent (materiál sloužící k zachycení a absorpci kapalin nebo plynů, pozn. red.),“ říká jednatel společnosti Lomy Mořina Radim Lex.

Děsivá historie lomu Mexiko

Novinářská návštěva společně s vedoucím provozu a správcem sestoupila až na samotné dno lomu. Je tu mnohem chladněji než u drtičky, paprsky slunce končí v polovině příkrých stěn. Teď to tu obývají raci, před 70 lety tu v nelidských podmínkách pracovali političtí vězni, převážně duchovní.

„Vápenec museli ručně rozbíjet palicemi, ručně ho nakládali do důlních vozů. V případě, že nesplnili přísnou denní normu, byli zavíráni do takzvané korekce,“ popisuje Potyš a ukazuje na otvor ve stěně lomu za sebou. „Je to místnost vytesaná do skály, kde byla jen kamenná podlaha. Dozorci byli krutí a sadističtí. Například František Pytlík, který vězně trápil, mučil, poléval je zejména v zimě vodou a netopil,“ popisuje Potyš.

Lom Mexiko

Popílek na 30 let

Za rok 2022 se tu vytěžilo zhruba 775 tisíc tun horniny. Vápenec na odsíření z toho představoval více než 240 tisíc tun. Téměř 270 tisíc tun horniny putovalo na stavební účely, zbytek tvoří takzvané výklizy používané na rekultivaci lomu.

„Jestli jste jeli po D5, tak tam teď zrovna dodáváme stavební kamenivo na rekonstrukci úseku mezi Loděnicemi a Rudnou,“ říká Potyš. Kvůli sníženému odběru vápence pro účely uhelných elektráren letos očekává nižší těžbu.

V dlouhodobém horizontu se ale lom Čeřinka nemusí bát, že by kvůli odstavování uhelných elektráren přišel o odbytiště. Vápenec má široké využití v potravinářském a chemickém průmyslu, například v cukrovarech se používá na rafinaci surového cukru. „Nové lomy se neotevírají a tady máme zásoby dostatečné. Při současné těžbě bude lom v provozu dalších 50 či 60 let,“ odhaduje Potyš.

Potenciální problém spočívá jinde. Při odsiřování uhelných elektráren vznikají vedlejší produkty, které se dále používají a po ukončení provozu uhelek by na trhu mohly chybět. Společnost ČEZ se už ale na tuto situaci připravuje.

„V souvislosti s plánovaným ukončováním provozu uhelných elektráren se samozřejmě zabýváme také tím, jak prodloužit možnost prodeje vedlejších energetických produktů, které jsou významnou surovinou zejména pro stavebnictví. Co se týká konkrétně energosádrovce, z něhož se vyrábějí sádrokartonové desky, zvažujeme například vytvoření takzvaných utěsněných a zakrytých deponií, kde bychom mohli naskladnit zhruba tři až čtyři miliony tun materiálu. Další teoretickou možností by bylo odtěžení současných deponií, kam se energosádrovec, který neprodáme, nyní ukládá,“ vysvětluje za společnost ČEZ Alice Horáková.

„Další vedlejší energetické produkty – popílek a struska – lze rovněž zajistit z našich bývalých složišť a odkališť, kam se dřív ukládaly. Uložený materiál by se vysušil a upravil, následně by se separoval na požadovanou velikost. Odhadem máme zásoby na 20 až 30 let,“ míní Horáková.

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...