LG.Philips Hranice musí změnit majitele.

LG.Philips Hranice musí změnit majitele. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

LG.Philips musí prodat aktivity v Polsku a ČR

  • 5
Hranickou továrnu LG.Philips Displays čekají razantní změny. Podnik, který funguje v režimu bankrotové ochrany, musí co nejdříve prodat aktivity v Polsku a České republice. Tento krok oznámil nucený správce firmy Louis Deterink.

Hranický podnik vyrábí televizory na bázi katodové trubice (CRT).

Holding má výrobní závod v Hranicích na Přerovsku. Mluvčí továrny Zuzana Fojtíková řekla, že o osudu závodu zatím nebylo rozhodnuto, jednání o zachování výroby pokračují.

"Trh CRT zkolaboval rychleji, než se ještě nedávno očekávalo, protože prudce roste obliba nových televizorů na bázi tekutých krystalů (LCD)," řekl Deterink. Hluboký propad trhu CRT byl podle něj provázen výrazným poklesem cen, což finanční situaci holdingu velmi zkomplikovalo.

Holding má výrobní závod v Hranicích na Přerovsku, kde pracuje asi 1300 lidí. Vzhledem k nižším příjmům z prodeje televizorů firmě na konci loňského roku chybělo na provoz zhruba 1,3 miliardy dolarů (téměř 31 miliard Kč).

"Nemohu potvrdit, že by se chystal nějaký prodej. Nemám o tom žádné informace. Jednání s nuceným správcem o našem odtržení od holdingu a s bankami o finanční podpoře nebyla ukončena," řekla Fojtíková. Doplnila, že v továrně jsou nadále v provozu všechny tři výrobní linky.

Deterinka vybral do funkce nuceného správce nizozemský soud, protože LG.Philips Displays je podnik registrovaný v Amsterodamu. Společnost je největším výrobcem CRT televizorů a monitorů na světě, v současné době se ale potýká s dluhy, které dosahují 700 milionů dolarů.

LG.Philips Displays je společným podnikem korejského koncernu LG Electronics a nizozemské společnosti Philips Electronics. Obě firmy mají ve společném podniku po 50 procentech, hodnotu investice ale už loni odepsaly. LG.Philips Displays vznikl v roce 2001 s ambicemi naplnit poptávku po CRT televizorech.

Od svého vzniku holding prodělal stovky milionů dolarů a jeho tržby v poslední době klesaly již o desítky procent.

Firmy LG a Philips vlastní ještě jiný společný podnik, který se jmenuje LG.Philips LCD. Ten funguje jako samostatný subjekt a vytváří vysoké zisky. Bankrot LG.Philips Displays nemá s podnikem LG.Philips LCD žádnou souvislost.

,