Dráhy prodávají nemovitosti a pozemky, které jsou prázdné a k provozu je již nepotřebují. (Ilustrační snímek)

Dráhy prodávají nemovitosti a pozemky, které jsou prázdné a k provozu je již nepotřebují. (Ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Levný rodinný dům i komerční prostory. Dráhy prodávají nemovitosti

  • 7
České dráhy ve Zlínském kraji aktuálně prodávají 77 nemovitostí a pozemků. Mezi nabízenými domy jsou často komerční prostory, ale například i rodinný dům v Biskupicích za 440 tisíc korun, budova s dílnou v Hulíně za 550 tisíc nebo bytový dům v Huštěnovicích za 1,6 milionu korun.

"Prodáváme majetek nepotřebný k naší hlavní činnosti. Získané prostředky použijeme na rekonstrukce železničních stanic a hlavních nádražních budov," vysvětlila mluvčí drah Kateřina Šubová. Na prodej je překvapivě také objekt, který sousedí s nádražní budovou v Bojkovicích. Dříve tam stávalo velké nádraží, které se po nákladné rekonstrukci za čtvrt miliardy rozdělilo na části.

"V případě Bojkovic se nabízí provozní budova určená ke komerčnímu využití," objasnila Šubová. Rozdělovat se bude i nádraží ve Valašských Kloboukách, které opravuje Správa železniční dopravní cesty. Z části, která nebude potřeba k provozu na trati, se stanou čtyři byty určené k prodeji.

A právě byty jsou podle zlínského realitního makléře Pavla Dočkala z Century 21 nejatraktivnější položkou v nabídce nemovitostí u kolejí. Bytové jednotky jsou totiž ve většině nabízených budov, navíc často ještě obsazené. Přednostní právo na koupi mají tak právě majitelé bytů. "V takových případech je největší šance, že se budova prodá," soudí makléř Dočkal.

Budovy jsou prázdné, proto se jich dráhy zbavují

Další skupina objektů, která by se podle něj dala prodat, jsou budovy, které nejsou přímo u tratě a netýkají se provozu. "Firmy totiž často chtějí vlastní sídlo a tato varianta by mohla být pro ně zajímavá, pokud bude dostatečně atraktivní cena," míní Dočkal.

Rozprodávání drážního majetku souvisí také s tím, že z mnoha stanic už personál Českých drah zmizel a jsou bezobslužné. Tak je to například v Napajedlích. "Budova je kromě bytové jednotky a technologických zařízení prázdná a nevyužitá," potvrdila Šubová.

To, že by se měla prodávat, překvapilo starostku Napajedel Irenu Brabcovou. "O tom nás nikdo neinformoval," divila se. Město by ale podle ní zájem o nádraží nemělo. "Máme dost budov, o které se musíme starat," podotkla starostka.