Generální ředitel společnosti Lesy ČR Svatopluk Sýkora.

Generální ředitel společnosti Lesy ČR Svatopluk Sýkora. | foto: Lesy ČR

Lesy ČR možná obohatí státní pokladnu o 2,1 miliardy Kč

  • 5
Může to být poprvé, kdy česká vláda ve velkém sáhne na uspořené miliardy, které v uplynulých letech vydělal státní podnik Lesy České republiky (LČR). Státu totiž chybějí peníze a hledá všechny zdroje. Lesy jsou velmi lákavé sousto, aktuálně totiž mají volné peněžní prostředky ve výši 5,6 miliardy korun.

Šéf LČR Svatopluk Sýkora v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že se státní podnik již připravuje na případnou výplatu peněz. Z dlouhodobých investic je proto převádí na rychle přístupná aktiva, hlavně na krátkodobé bankovní úložky. "Například termínované vklady, u nichž vypršela výpovědní lhůta, nevracíme zpět na dlouhé termíny, ale na měsíční až tříměsíční standardní úložky," uvedl Sýkora.

Podle něj bude připraveno na případnou výplatu peněz do státního rozpočtu na počátku příštího roku celkem 2,1 miliardy korun. "Převod na krátkodobé úložky nám sice sníží výnosy z finančního kapitálu, ale tento majetek je aktivní v horizontu tří měsíců," vysvětlil Sýkora.

"Chceme otevřít cestu k tomu, aby státní podniky mohly státu vyplácet část svých zisků," dodává ministr zemědělství Ivan Fuksa, pod něhož Lesy ČR patří.

Peníze mohou sloužit na krytí nečekaných výdajů

Čerpání peněz ze státních podniků totiž provází na rozdíl od státních akciovek několik problémů. Právníci se neshodnou na tom, zda si do nich stát může libovolně pro peníze chodit. A zároveň se mimořádné výplaty nedají započítat jako snižování schodku státního rozpočtu. Mohou však být použity na mimořádné výdaje.

"U státní akciovky je to podstatně jednodušší, z ní lze peníze vytáhnout formou výplaty dividendy nebo snížení základního kapitálu," popisuje advokát Radim Kříž, jenž přednáší právo také na VŠE.

Sýkora uvedl, že si dokáže představit, že by jeho podnik například nakoupil za volné peníze státní dluhopisy. Tím by stát v podstatě půjčil sám sobě. "Určitě v tom (způsobu výplaty, pozn. red.) bude mít velké slovo ministr financí," upozornil Sýkora. Miroslav Kalousek se k tomu včera nevyjádřil.

Státní lesy letos čekají rekordní zisk, který by při téměř jedenáctimiliardových tržbách mohl dosáhnout až 2,6 miliardy korun. Z něj pochopitelně budou platit daň, což je přímý příjem do státního rozpočtu. Podle mluvčího firmy Zbyňka Boublíka LČR již na daních a sociálním a zdravotním pojištění odvedly od počátku roku 2009 do letošního září 2,1 miliardy korun.

Jak si vedou Lesy ČR.