Nová stavebnice Lego Braille Bricks pro zrakově postižené.

Nová stavebnice Lego Braille Bricks pro zrakově postižené. | foto: LEGO Group

Lego vydá stavebnicí pro nevidomé. Na kostkách je Braillovo písmo

  • 5
Dánská hračkářská společnost Lego oznámila testování novinky, která se na trhu objeví v průběhu roku 2020. Novou řadou Lego Braille Bricks chce oslovit děti, ale i dospělé se zrakovým handicapem. Základem stavebnice je Braillovo písmo.

Lego Braille Bricks už svým názvem odkazuje k písmu pro nevidomé, kromě tohoto písma by ale na kostkách měla být i běžná písmena z latinské abecedy, která usnadní komunikaci s lidmi bez zrakového handicapu, například učiteli a rodiči.

Braillovo písmo se na Legu objeví jednoduchým způsobem. Na kostkách o konfiguraci 2 x 4 (32 x 16 mm) budou některé kulaté cvočky chybět tak, aby výsledná kombinace vytvořila konkrétní písmeno v abecedě pro nevidomé. Pod ním je písmeno nebo číslo zobrazeno v latince. Na kostkách je tak logicky méně cvočků než na klasickém Legu, podle firmy je přesto Lego Braille Bricks plně kompatibilní s ostatními stavebnicemi.

Firma se inspirovala nápadem dvou charitativních organizací. Už v roce 2011 se na ni obrátila Dánská asociace nevidomých, v roce 2017 dostala společnost stejný podnět z Brazílie a poté se pustila do vývoje nových kostek.

Stavebnice Lega pro nevidomé vznikala ve spolupráci s charitami v Dánsku, Brazílii, Velké Británii a Norsku. Především v těchto zemích se nyní prototypy kostek nové Lego řady testují.

„S tisíci audioknih a počítačových programů, dostupných na trhu, se dnes méně dětí učí Braillovu písmu. Je to velice znepokojivé, protože víme, že uživatelé Braillova písma často nejsou tak závislí, jsou vzdělanější a snadněji získávají práci,“ říká Philippe Chazal z Evropské unie nevidomých (EBU). „Pevně věříme tomu, že Lego Braille Bricks pomůže zvýšit zájem o výuku Braillova písma,“ doufá.

Stavebnice, která obsahuje 250 různých kostek, jež pokrývají abecedu, základní číslice i matematické symboly, by se měla začít prodávat v příštím roce.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na celém světě trpí zrakovým postižením 19 milionů dětí, z toho 1,4 milionu nevratnou slepotou. Kolem 75 procent dospělých se zrakovým postižením v Evropě nemá práci. V USA se pouze desetina dětí učí Braillovu písmu, v roce 1950 to byla polovina, uvádí zpráva Národní federace nevidomých (NFB).