Tim Brooks, viceprezident společnosti LEGO Group odpovědný za životní prostředí.

Tim Brooks, viceprezident společnosti LEGO Group odpovědný za životní prostředí. | foto: Ogilvy

LEGO startuje zelenou revoluci. Plastové kostky mění za cukrovou třtinu

  • 141
Výroba legendární stavebnice LEGO prochází jednou z největších změn v historii. Už letos najdou zákazníci ve stavebnicích kostky, které pocházejí z cukrové třtiny místo neekologických plastů z ropy. Nejdříve zezelenají listy, keře, stromy a další prvky flory.

Přechod k trvale udržitelné výrobě z biomateriálů je jednou z největších změn v 86leté historii dánské stavebnice. Změnu kurzu oznámilo LEGO už v roce 2012, v minulých letech kvůli tomu investovalo v přepočtu miliardy českých korun do výzkumu nových materiálů.

Nové kostičky v boxech populárních stavebnic se poprvé objeví na pultech obchodů letos. Polyetylen na rostlinném základu je vyrobený z etanolu z cukrové třtiny.

LEGO přejde na nové materiály pomalu. Prozatím nahradí 1 až 2 procenta své výroby. Do roku 2030 však hodlá nahradit šetrnějšími materiály veškerou svou produkci.

„Pro společnost LEGO je to první a velice důležitý krok na cestě k udržitelným materiálům,“ uvedla Andrea Faflíková, mluvčí firmy pro region Reemea. První změna, kterou zákazníci budou moci vyzkoušet už letos, je nahrazení různých druhů rostlin, jako jsou listy, keře, stromy nebo květiny. Ty se dosud vyráběly z polyetylenu.

Výrobce však slibuje, že si stavebnice udrží stejnou kvalitu. „V této oblasti nikdy neděláme kompromisy. V současné době používáme více než dvacet druhů plastů k výrobě kostek a k dané změně jsme se rozhodli až poté, co jsme byli skutečně spokojeni s kvalitou,“ dodala Faflíková. Firma na dotaz redakce iDNES.cz neuvedla, zda se tím výroba prodraží, nebo naopak zlevní.

LEGO nyní vyrábí většinu kostek z tvrdších plastů ABS (akrylonitrilbutadienstyren), které patří k nejkvalitnějším plastům pro výrobu hraček. Zásadním krokem proto bude nahradit tento plast stejně kvalitním udržitelným materiálem. Mimochodem, plast ABS využívá k výrobě například také česká společnost Efko, výrobce Igráčka.

Lego je jen jedno. Výrobce vyhrál spor s čínskými imitátory

Pekingský vrchní soud letos také rozhodl, že logo Lega a jeho jméno jsou v Číně...

„Zelenější“ bude letos stavebnice pro všechny trhy včetně České republiky. Změnu startuje dánská firma naráz globálně. Přesné datum nicméně firma zatím nezveřejnila. „Tento projekt je nedílnou součástí naší strategie s cílem zanechat pozitivní dopad na planetu,“ vysvětlila společnost svůj krok. 

Redukce objemu plastů je tématem, kterým se zabývají i další společnosti v Evropě. Novým impulsem je takzvaná Plastic strategy, kterou letos v lednu schválila Evropská komise. Jejím cílem je snížit objem plastového odpadu, který je podle odhadů jen ve třiceti procentech recyklovatelný.

Plast představuje enormní ekologickou i ekonomickou zátěž. Roční náklady na likvidaci se pohybují mezi 70 a 105 miliardami eur. Evropané každoročně vyprodukují 25 milionů tun plastového odpadu.

,