Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Spory nad vínem z Lechovic jsou u konce. Soud zastavil insolvenci

  • 2
Brněnský krajský soud zastavil po tři čtvrtě roce insolvenční řízení s Vinnými sklepy Lechovice. Jedním z největších vinařství na Znojemsku zmítaly v posledním roce majetkové spory. Věřitelé svůj návrh na insolvenci nyní sami stáhli. Stalo se tak krátce po odchodu minoritního akcionáře Ivana Kalaše.

Divoké majetkové spory v jednom z nejznámějších moravských vinařství probíhaly od loňského roku, během kterého se dvakrát změnili majitelé. Nejdříve kontrolu nad vinařstvím převzala rodina Zdeňka Paláta, majitele konkurenčního Znovínu Znojmo, poté majoritu převzala společnost Logistic Invest podnikatele Stanislava Cenka. Na podivné okolnosti bleskového prodeje upozornil i Krajský soud v Brně (více zde).

Ten nyní po devíti měsících insolvenční řízení ukončil. Stalo se tak krátce poté, co se z pozice menšinového vlastníka třetinového podílu stáhl Ivan Kalaš, který kritizoval nestandardní pohyby ve firmě a insolvenční návrh označil za šikanózní. Soud řízení ukončil z popudu věřitelů. Těmi jsou tři společnosti: C.M.B. Management, Českomoravská arbitrážní společnost a INTUM Company.

Podíl Ivana Kalaše převzala na pouhý jeden den společnost C.M.B. Agroindustry LTD ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, od 26. června 2017 jej převzal Štěpán Bilíček ze Znovínu Znojmo.

Vinné sklepy Lechovice mají 230 hektarů vinic a ročně vyrobí 2,5 milionu lahví vín. V tomto směru patří k největším vinařským firmám na Znojemsku. Jejich vína jsou pravidelně oceňována i na soutěžích v zahraničí.