Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krypto sílí, táhnou ho drobní investoři. Politici se obávají obcházení sankcí

Bitcoin se ve středu obchodoval za zhruba 44 000 dolarů, na této úrovni byl naposledy na začátku ledna. Od té doby hodně ztratil mimo jiné kvůli obavám z ruské agrese na Ukrajině. Jenže od chvíle, kdy konflikt skutečně odstartoval, kryptoměny posilují. Analytici se přou, zdali kryptosvět může posloužit ruským oligarchům jako úniková cesta před sankcemi.

Kryptoměny posilují v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. | foto: Reuters

Během jediného dne si bitcoin připsal osm procent a druhá největší kryptoměna ethereum deset procent. Růst hodnoty digitálních aktiv táhne podle analytiků touha lidí z Ruska a Ukrajiny nalézt v nejisté době útočiště pro své peníze.

Konkrétně na Ukrajině pozastavila tamní centrální banka elektronické převody hotovosti a zakazuje občanům výběr cizích měn. Uložit si peníze do krypta, dostat se ze země do bezpečí, a tam si úspory znovu vybrat v podobě nějaké státem dané měny, se tak jeví jako logická úvaha. Hlavně pro ty, kteří mají s digitálními aktivy už alespoň nějakou zkušenost.

„V rámci zavedení stanného práva na Ukrajině se omezil přístup k penězům. V uplynulém týdnu jsme zaznamenali pohyby, například Ukrajinci nakupují tether, který je vázán na americký dolar, a zdá se, že to považují za alternativní finanční možnost k fiat měnám (zákonné platidlo, například koruna nebo dolar, - pozn. red.),“ komentuje situaci analytik trhů společnosti eToro Simon Peters.

Akciová burza v Rusku neotevřela ani ve středu. Ceny ropy letí strmě vzhůru

Obchodování na ukrajinské kryptoměnové platformě Kuna dosáhlo tento pátek nejvyšší úrovně od května roku 2021. Stejně tak ale roste ruské kryptoobchodování. Platforma BestChange, což je největší agregátor kryptoburz v Rusku, zaznamenala v souvislosti s invazí na Ukrajinu dvacetiprocentní nárůst návštěv, informuje specializovaný web Cointelegraph.

Podle agentury Bloomberg vzrostly objemy obchodů s bitcoiny prostřednictvím rublu na nejvyšší úroveň od loňského jara. I zde může jít o celkem logický výsledek uvažování Rusů, vzhledem k tomu, že rubl strmě padá kvůli sankcím západního světa.

Sankce dopadají i do světa kryptoměn

Mezi politiky i odborníky panuje obava, že kryptoměny poslouží Rusku, respektive ruským oligarchům a lidem z okolí prezidenta Vladimira Putina k tomu, aby se vyhnuli tvrdým sankcím, které Západ na agresora uvalil. Ukrajinský ministr digitální transformace Mykhailo Fedorov dokonce vyzval globální kryptoburzy, aby zablokovaly účty všech uživatelů pocházejících z Ruska kvůli možnému obcházení sankcí. 

V návaznosti na to se největší světová kryptoburza Binance skutečně rozhodla zablokovat účty Rusů, na které se sankce vztahují. Odmítla však zmrazit účty všech ruských klientů, jak žádal Fedorov.

,,Nehodláme jednostranně zmrazit účty milionů nevinných uživatelů. Kryptoměny mají lidem po celém světě poskytnout větší finanční svobodu. Jednostranné rozhodnutí zakázat lidem přístup k jejich kryptoměnám by bylo v rozporu s důvodem, proč kryptoměny existují,’’ komentuje to Daniel Fekete, manažer Binance pro Českou republiku.

,,Podnikáme nezbytné, abychom podnikli kroky proti těm, na které byly uvaleny sankce, a zároveň minimalizovali dopad na nevinné uživatele. Pokud mezinárodní společenství tyto sankce dále rozšíří, budeme je agresivně uplatňovat,“ dodává Fekete.

Není se čeho bát, říká expert

Experti uvádí, že obavy z obcházení sankcí za pomoci kryptoměn, jsou do jisté míry neopodstatněné. Například Jake Chervinsky, prezident americké Blockchainové asociace upozorňuje, že USA aktualizovaly „černou listinu“ SDN. Jakákoli osoba ve Spojených státech (ať už fyzická či právnická) má nyní zakázáno obchodovat nebo provádět jakékoliv transakce se subjekty na seznamu SDN a to platí i o transakcích, do kterých jsou zapojeny digitální měny. 

SDN

Takzvaný Seznam vybraných státních příslušníků a organizací, na který Spojené státy umisťují osoby a subjekty, které představují potenciální hrozbu pro USA.

„Nezáleží na tom, zda v těchto transakcích používají dolary, zlato, mušle nebo bitcoin,“ napsal Chervinsky na Twitteru.

Dále upozornil, že kryptotrh není zdaleka tak velký, aby mohl zalepit všechny šrámy, které Rusko sankcemi utrpělo. Jedna ze sankcí například zmrazila polovinu ruských devizových rezerv, tedy zhruba 300 miliard dolarů. Celková hodnota všech dosud vytěžených bitcoinů je zhruba 834 miliard dolarů. Rusko by se tak muselo „zmocnit“ poloviny z nich, aby pokrylo díru po tomto jednom konkrétním trestu.

Americké ministerstvo financí to vidí podobně. Navíc uvádí, že neočekává praní velkého množství ruských peněz prostřednictvím kryptoměn, protože by to vyžadovalo závratné množství digitálních peněženek. Navíc by tyto transakce byly finančně i časově náročné.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Charvitsky dodává, že kryptotrhy jsou příliš transparentní na to, aby byly pro Rusko užitečné. Podle něj analytické schopnosti amerických forenzních firem vylučují, že by krypto bylo pro obcházení sankcí vhodné.

Otázkou je, zdali je časová, finanční a technologická náročnost problémem zrovna pro lidi z okolí prezidenta Putina a ruské oligarchy.

Jak to Putin plánoval

„Uživatelé kryptoměn si mohou vytvořit kryptoměnových adres kolik chtějí a z pohledu sítě nemusí být poznat, které komu patří. To znamená, že finanční toky nemusí být lehké propojit s ruskými oligarchy,“ poznamenává finančník Lubomír Valík z poradenské kanceláře Diverzo, který mimo jiné učí o bitcoinu na Katedře mezinárodních politických vztahů Vysoké školy ekonomické.

Rublu pomohly kapitálové kontroly. Přesto analytici nevylučují další pád

„Lepší by v tomto ohledu bylo kontrolovat samotné americké a evropské subjekty, zda dodávají zboží a služby oligarchům a případně je za to postihovat. Být spojován s Ruskem je totiž nyní opravdu významné riziko a to většina subjektů pravděpodobně nebude chtít podstoupit,“ upozorňuje Valík.

Deník New York Times už před týdnem varoval, že ruská vláda si dlouhodobě vytváří nástroje, které pomáhají skrýt původ digitálních transakcí. Bývalý federální prokurátor Michael Parker deníku sdělil, že je naivní myslet si, že si Rusko nevymyslelo únikový scénář pro tvrdé sankce. 

Vypadá to, že Putin počítal s kryptoměnami už když útok na Ukrajinu plánoval. Na konci ledna totiž zvrátil názor Ruské centrální banky, která chtěla kryptoměny v zemi zakázat. 

„Od rozhodnutí zakázat kryptoměny Ruská centrální banka velmi rychle odstoupila a obratem raději navrhla kryptoměny regulovat než zakazovat. Myslím si, že hlavní důvod změny postavení byla plánovaná příprava útoku na Ukrajinu, po které Putin pravděpodobně očekával finanční sankce,“ uvádí Valík.

Tahounem jsou zatím drobní investoři

Nad otázkou, zdali Kreml a ruští oligarchové budou kryptoměny využívat k obcházení sankcí a praní ruských peněz, tak stále není jasno. Evropská komise ve středu oznámila, že se potenciálním problémem bude nyní zabývat.

Ať tak či onak, zatím z dat nevyplývá, že by krypotrhy sloužily pro přesun velkých objemů peněz ruských politických a podnikatelských elit. Jak uvádí kryptoměnová expertka a analytička Noelle Acheson, současný nárůst hodnoty kryptoměn je tažen hlavně drobnými investory, kteří drží méně než jeden bitcoin, nikoli „velkými rybami“, jakými jsou ruští oligarchové. 

Acheson to dokládá daty z analytické společnosti Glassnode. „Naznačuje to, že drobní investoři, kteří se přinejmenším v posledním roce do značné míry drželi stranou, se vracejí a přivádějí s sebou nové investory. Součástí tohoto příběhu je s největší pravděpodobností i role, kterou krypto hraje v ukrajinském konfliktu. Nákupy by mohly být částečně od Ukrajinců a Rusů, kteří doufají, že zachrání část svého majetku před konfiskací a/nebo odříznutím přístupu ke svým penězům,“ vysvětluje Acheson.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...