ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Firma ohlásila průlom v léčbě covidu, její hodnota vzrostla šestinásobně

  • 11
Britská farmaceutická společnost Synairgen v pondělí ohlásila pokrok ve vývoji léku na covid-19. Podle předběžných výsledků klinických testů její léčivo snižuje riziko vážného průběhu nemoci o téměř 80 procent. Akcie firmy zareagovaly rekordním růstem a tržní hodnota Synairgenu stoupla během pondělí na šestinásobek.

Připravovaný lék od Synairgenu by mohl snížit počet pacientů s onemocněním covid-19, kteří se musejí léčit na jednotkách intenzivní péče. U hospitalizovaných pacientů, kterým byl přípravek podán, kleslo o 79 procent riziko vážného průběhu nemoci, při němž může být nutná umělá plicní ventilace. Vyplývá to z předběžných výsledků klinických testů, o nichž v pondělí informovala BBC.

Základem léčiva s označením SNG001 je bílkovina interferon beta, kterou si lidské tělo vytváří při boji proti virům. Testovaní pacienti ji dostali k inhalaci s cílem podpořit jejich imunitní reakci. Šéf Synairgenu Richard Mardsen označil dosavadní výsledky testování za možný významný průlom v léčbě hospitalizovaných pacientů s covidem-19.

Cena akcí farmaceutické společnosti v reakci na zveřejněné informace vystřelila na své historické maximum. Z necelých 40 pencí za kus se během pondělního dopoledne dostala na téměř 240. Tržní hodnota Synairgenu tak stoupla na 326 milionů liber (9,5 miliardy korun), kdežto ještě v pátek byla na úrovni 54,5 milionu liber, uvedla agentura Reuters.

Akcie Synairgenu

Na vlně optimismu se obchodování s akciemi Synairgenu neslo i během úterý. Krátce před 14:30 středoevropského času se jejich cena pohybovala kolem 207 pencí za kus.

Někteří experti však varují před přehnaným optimismem. „Dosavadní výsledky, byť povzbuzující, neznamenají, že je to léčba pro všechny. Je potřeba přijdat mnohem více pacientů a pečlivě vyhodnotit všechny nepříznivé účinky,“ sdělil agentuře Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologie z Londýnské univerzity.

Vakcína proti koronaviru už mohla být. Farmaceuti řekli ne, tvrdí studie

Testů se zatím zúčastnilo přes stovku dobrovolníků, kteří se s koronavirem léčí v devíti britských nemocnicích. Polovina z nich dostala léčivo SNG001 a polovina placebo. Tři pacienti s placebem během studie zemřeli, kdežto druhá skupina nevykázala žádné úmrtí, uvedla firma.

Společnost Synairgen založila trojice profesorů ze Southamptonské univerzity. Podle agentury Bloomberg testovala látku SNG001 ve spolupráci s farmaceutickým gigantem AstraZeneca už v roce 2014, tehdy jako možný lék na astma.