Korejci investují v Česku přes půl miliardy korun.

Korejci investují v Česku přes půl miliardy korun. | foto: Profimedia.cz

Korejci postaví na severu Čech továrnu za 625 milionů

  • 8
V lovosické průmyslové zóně vyroste nová továrna korejské společnosti Kos Wire. Náklady na výstavbu dosáhnou až 625 milionů korun. Budou se v ní vyrábět dráty pro automobilový průmysl a práci tam najde téměř stovka lidí.

"Korejský investor rozhodl postavit nový závod na místo opuštěné tovární haly po cukrovaru a nezačal stavět na zelené louce," řekl šéf agentury CzechInvest Tomáš Hruda. "Nový závod tak promění chátrající objekt, který by jinak představoval zátěž pro životní prostředí," dodal Hruda.

Agentura CzechInvest dále upozornila, že Kos Wire bude vyrábět pro továrnu Hyundai, která vyrůstá v severomoravských Nošovicích. Přítomnost velkého zákazníka tak mohla být jedním z faktorů, proč se zástupci Kos Wire nakonec rozhodli investovat v Česku.

Nejedná se přitom o okrajovou investici, upozornila agentura na podporu zahraničních investic. "Kos Wire plánuje v budoucnosti z české pobočky udělat jeden ze svých hlavních závodů pro evropský trh," řekla zástupkyně CzechInvestu pro Ústecký kraj Lucie Podrápská.