Ekonom Martin Jahn na snímku z října 2015

Ekonom Martin Jahn na snímku z října 2015 | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pan Auto končí. Jahn odchází z čela sdružení automobilek, míří do Číny

  • 9
Po devíti letech musí jedno z nejvlivnějších průmyslových sdružení hledat nového šéfa. Martin Jahn, který vede Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) devět let, na svůj post rezignoval.

Jahn to uvedl v novém Zpravodaji Auto SAP, kde jako důvod uvádí svou novou pozici ve Volkswagenu v Číně. Zatímco při práci pro koncern v Rusku či Německu zvládal řídit i české sdružení, z Číny už nechce. Jahn svůj odchod naznačil už v létě, kdy získal post výkonného viceprezidenta pro prodej a marketing Volkswagenu v severní Číně.

Na jeho místo v AutoSAP kandiduje jediný člověk: personální šéf Škody Auto a současný viceprezident sdružení Bohdan Wojnar. Členové sdružení budou nového šéfa volit příští týden.

Jahn byl naposledy zvolen na post prezidenta letos na jaře, kdy oznámil zahájení rozsáhlé modernizace Sdružení automobilového průmyslu. Po odchodu dlouholetého ředitele sekretariátu Antonína Šípka do důchodu a nástupu nového ředitele Zdeňka Petzla, se sdružení mění.

„Usilovali jsme o naplnění naší základní vize: Česká republika, nejlepší místo pro automobilový průmysl,“ napsal Jahn ve Zpravodaji. Za Jahna dosáhla výroba aut v Česku rekordního počtu, za jeho působení vznikla i třetí tuzemská automobilka, nošovický Hyundai. „Hlavní oblasti, na které se zaměřujeme, zůstávají - rozvoj technického vzdělávání, podpora nástupu vozidel na alternativní paliva, nastartování obnovy vozového parku, přesnější zacílení financí do výzkumu, vývoje a inovací či zaměstnavatelské vztahy.“ Podle Jahna je v řadě těchto oblastí potřeba postupovat rychleji vpřed.

Sdružení automobilového průmyslu sdružuje firmy, které dohromady zaměstnávají přes 110 tisíc lidí. Auta jsou klíčovou částí české ekonomiky. „V současnosti náš další rozvoj začínají omezovat vnější překážky - nedostatek pracovních sil, chybějící infrastruktura a podobně. To je zásadní problém ovlivňující naši konkurenceschopnost,“ dodal Wojnar.