Továrna Hyundai v Nošovicích | foto: Hyundai Nošovice

Hyundai v Nošovicích opět zvýšil mzdy, láká i na jízdné zdarma

  • 74
Zaměstnancům nošovické automobilky Hyundai se od 1. července zvýšily mzdy o pět procent. Je to druhé letošní navýšení, v lednu firma přidávala 4,66 procenta. Dělnický příjem včetně bonusů a příplatků se přibližuje k hranici čtyřiceti tisíc korun měsíčně.

Loni byl v automobilce průměrný hrubý měsíční příjem 39 921 korun měsíčně, v dělnických profesích 36 839 korun. Jde o mzdu se započtením bonusů a příplatků.

„Naší snahou je odměnit své stávající zaměstnance za jejich náročnou práci a zodpovědný přístup, ale současně být i atraktivním zaměstnavatelem pro uchazeče o zaměstnání na současném rychle se měnícím pracovním trhu,“ zdůvodnil zvýšení mezd mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Slezská automobilka zvýšila i mzdy nově nastupujících zaměstnanců, a to o osm procent. Podnik rovněž zvýšil příspěvek na autobusové jízdné. Dosud platil zaměstnancům polovinu, nyní jim bude platit celé jízdné. Od příštího roku také prodlouží dovolenou všem zaměstnancům na 25 dnů.

„Dosud měli noví zaměstnanci nárok v souladu se Zákoníkem práce na 20 dnů dovolené a pátý týden jim byl přiznán až po odpracování dvou roků,“ uvedl Vaněk.

Automobilka má kolem 3 300 zaměstnanců. V loňském roce vyrobila 356 700 automobilů, letos má v plánu vyprodukovat 330 000 vozů. Nošovická továrna loni vytvořila čistý zisk 6,69 miliardy korun, což bylo o 1,78 miliardy méně než v roce 2016, a tržby 136,67 miliardy korun (o šest miliard méně).

V automobilce Škoda Auto se letos v dubnu zvýšily mzdy o 12 procent. V loňském roce tam průměrná mzda tarifního zaměstnance činila 45 385 korun. V kolínské automobilce Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) porostou mzdy během letošního a příštího roku celkem o 16 procent. Průměrná mzda v dělnických pozicích tam tak postupně vzroste na 34 500 korun.

,