Hyundai chce v roce 2008 vyrobit o pětinu více vozů. V novoročním projevu zaměstnancům to oznámil šéf automobilky Čong Mong-ku.

Hyundai chce v roce 2008 vyrobit o pětinu více vozů. V novoročním projevu zaměstnancům to oznámil šéf automobilky Čong Mong-ku. | foto: Reuters

Hyundai Motor chce letos zvýšit prodej aut o pětinu

  • 3
Jihokorejská automobilka Hyundai Motor chce letos prodat 3,11 milionu vozů, tedy o 19,6 procenta více než loni. Její cíle jí mají pomoci naplnit zahraniční závody včetně nové továrny v Nošovicích. Analytici plánům Hyundai příliš nevěří.

"Musíme zvýšit prodejní a marketingové úsilí, abychom se dostali blíž k zákazníkovi, podpořili značku a zlepšili ziskovost," řekl zaměstnancům šéf automobilky Čong Mong-ku. Celkové tržby firmy se tak mohou podle plánů firmy zvýšit o více než 12 procent a vyšplhat se na 46 bilionů wonů (asi 890 miliard Kč).

Trh na plány automobilky zareagoval chladně. Kurz akcií Hyundai klesl o více než čtyři procenta. Podle analytiků je plán firmy příliš ambiciózní a nebude snadné ho splnit.

Krize hypoték oslabí poptávku, tvrdí ekonomové
"Plány Hyundai znějí agresivně," řekl analytik Daishin Securities Kim Byung-kuk. "Většina obchodníků se domnívá, že pro automobilku bude velmi obtížné prodat více než tři miliony aut," dodal.

Ekonomové poukazují hlavně na situaci ve Spojených státech, kde se úvěrová krize podle nich podepíše na ochotě lidí utrácet.

Loni Hyundai v celém světě prodal 2,6 milionu automobilů, tedy o čtyři procenta více než v roce 2006. Spolu se svou dceřinou společností Kia Motors je nyní skupina Hyundai Motor šestým největším výrobcem automobilů na světě a do roku 2010 se chce dostat na páté místo, připomněla ČTK.

Oba podniky, tedy Hyundai Motor i Kia Motors, zvyšují výrobu a prodej na zahraničních trzích.

Hyundai má výrobní závody v Číně, Indii, Turecku a ve Spojených státech, další montážní závod nyní dokončuje v Česku u Nošovic na severu Moravy. - více zde

Druhá továrna v Indii, která je v provozu od loňského roku, by měla přejít na plný výkon během letošního roku. Mluvčí Jake Čang řekl, že firma v květnu počítá se zahájením výroby v druhé továrně v Číně.

Kia by měla v letošním roce prodat 1,7 milionu vozů, takže proti loňsku by se prodej zvýšil zhruba o 24 procent. Podnik má dvě továrny v Číně, jednu na Slovensku a jednu staví ve Spojených státech.

,