Kopřivnická automobilka z ptačí perspektivy.

Kopřivnická automobilka z ptačí perspektivy. | foto: Tatra a.s.

Tatra prodá čínské firmě licenci za stamiliony, auta nesmí vyvážet

  • 110
Státní čínská společnost Aviation Industry Corporation of China koupí od českého výrobce Tatra Trucks za stamiliony korun licenci na výrobu automobilů Tatra, píší Hospodářské noviny. Licenci by firma měla získat na pět let pod podmínkou, že se vyrobené vozy budou používat jen v Číně.

Licence se má týkat modelové řady TERR No 1 a podle zdrojů z českého ministerstva obchodu a průmyslu by mělo jít o výrobu minimálně deseti tisíc aut, uvádějí Hospodářské noviny.

Čínská společnost Aviation Industry Corporation of China (AVIC) je bude vyrábět v nově vybudované továrně nejprve z dílů zaslaných z Česka. Postupně se ale bude podíl českých dodávek snižovat a budou nahrazovány součástkami vyrobenými přímo v Číně. 

Většina podmínek vzájemného obchodu je už podle HN dohodnuta. Čínská strana má ovšem ještě předložit návrh garance, podle které budou vyrobené vozy použity pouze v Číně, a nebudou tak konkurovat Tatře na jiných trzích.

Tatra má od loňského března nové majitele, kteří firmu koupili v dražbě. Do té se dostala kvůli dluhům. Kopřivnickou automobilku Tatra loni opustilo nejvíce nových náklaďáků od roku 2008. Vyrobila 763 kompletních vozidel, většina z nich šla na export (více čtěte zde).

Kopřivnická společnost Tatra, a.s., pokračovatelka předlistopadové automobilky, ale zřejmě definitivně končí. Její představitel Ronald Adams požádal začátkem června soud o vyhlášení úpadku. Tatrovky už vyrábí jiná firma (více najdete zde).