Restaurace u Pinkasů (11. května 2020)

Restaurace u Pinkasů (11. května 2020) | foto: MAFRA

Většina hospod otevře, jakmile jim to vláda dovolí, zjistil průzkum

  • 3
V den, kdy jim to umožní vládní rozhodnutí, otevře 87 procent restaurací a hostinců. Vyplývá to z průzkumu, který provedl Plzeňský Prazdroj. Zhruba jedenáct procent z podniků chce otevření odložit na období, kdy budou moci nabízet služby bez omezení, uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Pouze dvě procenta hospod už zůstanou zavřená navždy.

Podle průzkumu mezi více jak osmi tisíci podniky se hospodští na restart podnikání již připravují. Velká část z nich využila uzavření k úpravám interiérů a přípravě novinek. O termínu pro restart ale není stále definitivně rozhodnuto.

„Z rozhovorů s nimi cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům,“ řekl obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz. Potvrdil to například Simon Balonek z pražské restaurace U Kruhu. „Těším se na otevření víc než na Vánoce. A od lidí, kteří k nám chodí pro pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad více než my,“ řekl. 

Podobně reagovala Yvona Schulzová z restaurace Aura v Ostravě. „Naši hosté si už předběžně dělají rezervace na prosinec, byť vědí, že ještě není definitivně stanovené datum otevření,“ uvedla. Martinu Kružíkovi z restaurace Tusto Titanium v Brně chybí nejvíce kontakt s lidmi.

Nadšení kazí strach ze třetí vlny

Restaurace a hospody už mají podle Mráze přichystané interiéry tak, aby vyhověly vládním pravidlům, která nařizují při třetím protiepidemickém stupni polovinu možné kapacity hostů a nejvíce čtyři lidi u jednoho stolu.

Daň z vylitého piva se nebude platit ani napřesrok, schválila vláda

„Do hlavní jídelní části jsme přemístili menší stoly pro dva lidi. Z jarní zkušenosti víme, že lidé měli obavy si sedat ve větším počtu,“ řekl Jan Větrovský z Patronky U Větráka v Losiné u Plzně.

Hospody a restaurace mají podle Kováře připravené dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie. Finální čistění pivních trubek provedou před otevřením, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici a zákazníci dostali čerstvé pivo, řekl.

„Měli jsme prostor přemýšlet nad obměnou menu, abychom hosty překvapili,“ řekl Kružík. Novinky a gastronomické akce v novém roce chystají i pivnice U Kruhu a Aura. Hostinští se ale obávají další vlny pandemie. „Snažíme se zefektivnit naši činnost a provoz tak, abychom se ekonomicky připravili na případný další nápor korony,“ řekl Kružík.

,