Česká hospoda odolává krizím i digitální době, věří odborníci i nadšenci

Koncept se proměňuje, myšlenka zůstává. Hospoda má své místo v českých dějinách a její artikl – pivo – je jednou z mála věcí, kterou se Češi a Češky mohou chlubit v zahraničí. Kvůli slábnutí pandemie se hosté pomalu vracejí k výčepům, zasedají k půllitrům a znovu debatují z očí do očí. Třeba i o tom, co hospoda pro český národ představuje.
Na zdraví!

Na zdraví! | foto: Profimedia.cz

V čem se vlastně česká hospoda liší od podobných zařízení v zahraničí? „Klasická česká hospoda je zvláštním místem. Pub v Dublinu nebo ‚Ausschank‘ (německý výčep – pozn. red.) v Bambergu jsou jí podobné, co se týče pití a lidí. Ale česká verze má vlastní osobitou atmosféru a krásné, znatelně pomalejší tempo. Znám hned několik pivních nadšenců v Kalifornii, kteří by cestovali 5 000 mil, jen aby zažili naše hospody,“ popisuje vlastní poznatky publicista Evan Rail, který pochází právě ze západního pobřeží USA.

V Praze žije řadu let, píše zde články o cestování, jídle a pití, nejčastěji pro deník The New York Times. V roce 2006 dokonce vydal knižního průvodce po českých hospodách s názvem Good Beer Guide: Prague and the Czech Republic (česky Průvodce dobrým pivem: Praha a Česká republika).

Národněobrozenecké tažení za samostatným státem si ujasňovalo strategii nejčastěji s půllitrem v ruce a pěnou ve vousech.

Radim Kopáčpublicista, autor knihy Praha ožralá

Odborný pohled, co se týče specifik české pivní kultury, nabízí diplomovaný pivní sommeliér a vydavatel specializovaného časopisu Pivo Bier & Ale Pavel Borowiec. Podle něj jsou rozdíly velké, protože nejvýraznější světové pivní kultury vznikaly historicky odděleně. Z toho dodnes vyplývají zásadní rozdíly při volbě technologií a technologických postupů při vaření piva.

Po otevření zahrádek zdraží pivo i oběd, zjistil průzkum MF DNES

„Český ležák, který je považován z hlediska výroby za vůbec nejsložitější alkoholický nápoj na světě, vyžaduje oproti jiným stylům piva dlouhé dokvašování v ležáckém sklepě pivovaru při nízké teplotě. A právě sud nebo tank v pivnici nejlépe uchová jeho charakteristické vlastnosti. Proto čepování piva tvoří základ české pivní kultury,“ vysvětluje Borowiec.

„V Belgii je naopak součástí výroby piva láhev, protože právě v ní dojde po přidání dalších kvasnic a cukru k dokvašení nápoje. Pro milovníka belgického alu je servírování z láhve stejná samozřejmost jako pro Čecha čepování ležáku ze sudu,“ popisuje Borowiec.

Po řadu desetiletí u nás platilo, že pokud si chci na pivu opravdu pochutnat, jdu na čepované do hospody.

Pavel Borowiecpivní sommeliér, vydavatel časopisu Pivo Bier & Ale

Palacký vedle zedníka Standy

Traduje se též, že česká hospoda je v jistém smyslu rovnostářská a tím pádem „demokratičtější“ než její protějšky v zahraničí. K jednomu stolu zde usedá právník s dělníkem a to už od dob Národního obrození, kdy se instituce hospody stala důležitou platformou vlastenců.

Hospody během pandemie

„Díky ekonomické slabosti české společnosti sloužila právě tato zařízení jako takřka jediná česká společenská střediska, v nichž docházelo k setkávání a ovlivňování nejen prostých lidí, ale i ke kontaktům s českými umělci, literáty, intelektuály, měšťany, národními buditeli,“ popsal sociolog Jiří Vinopal před lety v článku pro časopis Naše společnost.

Národní obrození jako zlatý věk hospod zmiňuje i publicista Radim Kopáč, jemuž před nedávnem vyšla kniha s titulem Praha ožralá. „Ve středoevropském prostoru je hospoda v zásadě všude stejná. Směrem na východ přibývá bizarností, směrem na západ přibývá kultury. V dějinném vývoji českých zemí ale hospoda hrála možná významnější roli než jinde: přece jen národněobrozenecké tažení za samostatným státem si ujasňovalo strategii nejčastěji s půllitrem v ruce a pěnou ve vousech,“ popisuje Kopáč.

Hospoda jako živý organismus

V nedávné pandemické uzávěře si Belgičan mohl přinést pohodlně láhev piva domů a vypít stejný napoj, jako kdyby seděl v kavárně. Avšak z českého pivního zážitku si pandemie nejspíš ukrojila víc.

„Po řadu desetiletí u nás platilo, že pokud si chci na pivu opravdu pochutnat, jdu na čepované do hospody. A po láhvovém sáhnu pouze tehdy, když výčep není blízko. K nedělnímu obědu doma tradičně patřilo pivo ze džbánu, nikoli z plechovky. Tyto obaly jsou součástí globálních trendů prosazovaných největšími výrobci na světě. Jejich snahou je prodat v láhvi nepříliš výrazný nápoj s takřka nekonečnou trvanlivostí. Tomu se Češi brání, protože to neodpovídá jejich pivní kultuře,“ popisuje Borowiec.

Od tuzemského piva proto nelze oddělit postavu výčepního, která podle Borowiece představuje polovinu úspěchu. „Pivo navíc musí téct, aby bylo kvalitní. Když načepujete jeden půllitr za dvacet minut, tak to není ono. Do hospody zkrátka patří život,“ vypráví Borowiec.

Pokud nějaká instituce dokáže přežít dopady digitálního věku, pak je to právě hospoda.

Evan Railpublicista, autor knihy Good Beer Guide

Jak přežít digitální revoluci

Kvůli pandemii sice obor svírá řada nejistot do budoucna, klientela se ale ke stolům pomalu vrací, a to i přesto, že občas musí snášet nepřízeň počasí. Otázkou je, jak s konceptem české hospody zamávají současné moderní vymoženosti, digitální technologie či třeba sociální sítě, které se za posledních deset let propsaly prakticky do všech aspektů každodenního života.

„Přístolní společnosti, kde se dřív diskutovalo na témata kulturní, společenská, politická, kde se rodily jedny z největších příběhů české literatury posledních století, vystřídaly hloučky neuroticky posedávajících, většinou zoufale pasivních konzumentů, kteří místo řečí čučí na bednu,“ říká například Kopáč.

Interiéry restaurací by se mohly otevřít v první půli června, řekl Havlíček

Pavel Borowiec je v tomto ohledu optimistický. „Sociální sítě mohou lidi inspirovat k návštěvě kvalitního podniku,“ myslí si pivní sommeliér. Jako příklad uvádí pražský podnik Dva kohouti. „Chodí tam spousta lidí, kteří určitě milují sociální sítě. Nebýt pandemie, je tam permanentně narváno, a když tam člověk přijde, strach z budoucnosti české pivní kultury ani trochu nemá,“ říká Borowiec.

Zástupům nejen mladých Čechů a Češek může tuzemský ležák učarovat i díky výše zmiňovanému sudu. „Jde o superekologický obal a hodně mladých lidí za sebou odpadky prostě nechávat nechce,“ dodává odborník.

O tom, že sociální sítě nejsou hrozbou, je přesvědčen i Evan Rail. „Pokud nějaká instituce dokáže přežít dopady digitálního věku, pak je to právě hospoda,“ říká publicista.

Do hospody jsem často chodil i sám, třeba v neděli odpoledne s knihou, abych si mohl odpočinout a ‚odpojit se‘.

Max Bahnsonpřekladatel, tvůrce blogu Pivní filozof

Do hospody s knihou

„Je skvělé být s lidmi ve spojení přes internet a sociální sítě, ale osobní kontakt lidé zkrátka potřebují. Bylo to vidět, když se člověk procházel v minulých týdnech po městě a viděl plné zahrádky, ačkoli ještě oficiálně jejich otevření povolené nebylo,“ připomíná Max Bahnson, který do České republiky přijel před devatenácti lety z rodné Argentiny. 

Pohostinství v krizi. Číšníci a kuchaři se zpět do gastronomie nehrnou

Od té doby si českou pivní kulturu zamiloval. Na svém blogu s názvem Pivní filozof publikuje články jak o tuzemských, tak i o zahraničních pivovarech.

Během pandemie neměl prakticky o čem psát a do hospody se už těšil nejen kvůli touze opět se fyzicky setkat s přáteli. „Některé kamarády jsem neviděl už skoro půl roku, za normálních okolností jsme se totiž potkávali výhradně na pivě. Ale do hospody jsem často chodil i sám, třeba v neděli odpoledne s knihou, abych si mohl odpočinout a ‚odpojit se‘. Strašně mi to chybělo,“ dodává Bahnson.

Nejčtenější

Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali

Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na svém webu představoval různé produkty za stejné částky jak v eurech, tak v korunách. Uživatelé...

Sorry, nic nedostanete. Reebok ruší Čechům až příliš levné objednávky

Přestože se firma Reebok oficiálně ke zpackané slevové akci na svých stránkách, kde místo eur uvedla ceny v českých korunách, nevyjádřila, zákazníci z Česka, kteří si výrazně zlevněné zboží z jejích...

Reebok k levným objednávkám mlčí. Na svých stránkách zrušil českou měnu

Chyba v zobrazování cen na oficiálním e-shopu značky Reebok způsobila, že se tisíce českých zákazníků dostaly ke zboží za extrémně nízké ceny. Trička vycházela na zhruba 30 korun, boty dokonce pod...

Celý národ chodí v Reeboku. Český internet se baví vtipy o nevídaných slevách

Víkendová nákupní horečka způsobená pravděpodobnou chybou e-shopu sportovní značky Reebok, kdy stránky zobrazovaly ceny v korunách místo v eurech způsobila, že Češi horečně začali nakupovat boty a...

Odvody živnostníků jsou nefér. Ekonomové navrhují snížení paušálů

Danění živnostníků v Česku vytváří nespravedlnosti vůči zaměstnancům, ale i mezi živnostníky navzájem, tvrdí ekonomové z výzkumných společností PAQ Research a RILSA. Přicházejí proto s návrhy, jak to...

Nové povolenky na plyn jsou nesmyslné, EU selhala, říká šéf Pražské plynárenské

Premium

Ceny plynu mírně klesají, k nejistotě způsobené válkou na Ukrajině však přibyla další. Tou je podle Ludvíka Baleky předsedy představenstva Pražské plynárenské (PPAS) politika prezidenta Donalda...

13. června 2025

Zákaz energetických nápojů bude nevymahatelný, připravují se na spory nápojáři

Poslanci, kteří navrhují schválení zákazu prodeje energetických nápojů dětem do 16 let, nezvládli podle nápojářských organizací notifikovat změnu zákona u Evropské komise. Pokud ji nyní v rychlosti...

13. června 2025

OBRAZEM: Pracovní prostory, které vás nadchnou. Odborníci rozhodli o vítězích

Soutěž Kanceláře roku už zná vítěze devátého ročníku. Ty vybrala odborná porota tvořená z odborníků kancelářského byznysu a architektů. Do klání se přihlásilo zhruba osm desítek firem z celého Česka,...

12. června 2025

O titul nejstarší restaurace bojuje malý podnik z Madridu. Majitelé shánějí důkazy

Titulem nejstarší restaurace na světě se již roky pyšní tři sta let stará restaurace Sobrino de Botín v centru španělského Madridu. Nyní ale přišla s odvážným tvrzením taverna Casa Pedro, která se...

12. června 2025

Po nehodě v Indii klesly akcie Boeingu. Dreamliner neměl za 14 let vážnější nehodu

Poté, co se letadlo indických aerolinií společnosti Air India zřítilo několik minut po startu, akcie společnosti Boeing se propadly o 5 procent. To pro výrobce letadel představuje velkou komplikaci v...

12. června 2025  16:30

Impozantní servisní hala jako jeden z pilířů české železnice, stavba je v polovině

Havlíčkův Brod je na nejlepší cestě stát se jedním z nejmodernějších servisních center Českých drah v republice. Dopomoci k tomu má nová servisní hala. Ta se od loňského podzimu buduje na zdejším...

12. června 2025  16:25

Zbytkový alkohol je realita. Firma představila lokomotivu vybavenou imobilizérem

Na veletrhu Rail Business Days v Ostravě představila společnost CZ LOKO lokomotivu, která se nerozjede, pokud strojvedoucí neprojde dechovou zkouškou na alkohol. Zablokování řízení v případě...

12. června 2025  15:05

Smartwings rozšiřují linky z Prahy o pět nových destinací, v zimě nabídnou exotiku

Letecká společnost Smartwings od října rozšiřuje počet letů z Prahy o pět nových destinací: Brusel, Barcelonu, Porto, Bukurešť a Řím. Dopravce také počítá s častějšími lety do turisticky oblíbených...

12. června 2025  12:38

Německé pivovary ztrácejí pozice mezi světovými lídry. Posilují ruské podniky

Největších 40 pivovarů na světě loni vyrobilo téměř 164 miliard litrů piva, což představuje meziroční pokles o 0,6 procenta. V žebříčku se však udrželo pouze šest německých výrobců. Informovala o tom...

12. června 2025  10:50

Britové zakázali reklamu na tyčinku Twix. Propagovala nebezpečnou jízdu autem

Britská rada pro reklamu (ASA) ukončila vysílání televizního spotu propagujícího tyčinku Twix. Svůj krok zdůvodnila tím, že reklama vybízí k riskantnímu řízení. Ve videu je zobrazená automobilová...

12. června 2025  8:12

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Lhůtu na jednání s EU o clech lze prodloužit, ale nebude to nutné, řekl Trump

Červencovou lhůtu na jednání o clech na dovoz z Evropské unie a dalších zemí je možné prodloužit, ale nebude to nutné, prohlásil americký prezident Donald Trump. Dodal, že EU chce jednat a že pokrok...

12. června 2025  7:13

Rusko trápí bramborová krize. Ceny vzrostly trojnásobně, levněji je i na Západě

Rusko trápí obrovské cenové nárůsty potravin. Asi nejhorší situace panuje u brambor, které v meziročním srovnání zdražily až trojnásobně. Vysoké ceny potravin bedlivě sledují i ruští centrální...

12. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.