Hledá se nový majitel Živnobanky

Živnostenská banka bude na prodej. Její majoritní akcionář, německá banka Bankgesellschaft Berlin, už spolupracuje se společností Schroder Salomon Smith Barney na posouzení možných variant prodeje. Němci drží v Živnobance 85,16 procenta akcií.

Bankgesellschaft Berlin se k tomuto kroku rozhodla pod tlakem obrovských finančních problémů. Především v důsledku neúspěšných operací na trhu s nemovitostmi dosáhla její ztráta za rok 2000 v přepočtu 56 miliard korun.

Už loni v červnu sdělila berlínská státní prokuratura, že výkonný ředitel banky Wolfgang Rupf je vyšetřován v souvislosti se snahou zamaskovat obrovské finanční ztráty banky prodejem realitní divize IBAG. V souvislosti s tímto sdělením oznámila dozorčí rada finančního ústavu, že se začala zabývat otázkami zásadní restrukturalizace banky. Ta bude zřejmě zahrnovat i prodej akciových podílů v zahraničních bankách.

Jako možní zájemci o Živnostenskou banku se nejčastěji zmiňují italské finanční domy IntesaBci a UniCredito, zájem o možné akvizice na českém trhu nevyloučila ani GE Capital Bank. Mluví se také o zájmu německé Bayerische Landesbank, která na českém trhu působí prostřednictvím Interbanky, a Westdeutsche Landesbank.

Živnostenská banka byla jako vůbec první banka ve střední a východní Evropě v roce 1992 privatizována a jejím největším akcionářem (se čtyřiceti procenty akcií) se stala německá BHF-Bank. V roce 1998 potom prodala svůj podíl právě berlínské Bankgesellschaft Berlin a ta jej dále zvýšila na stávajících 85,16 procenta.

Možná právě proto, že nepatřila Živnobanka k nejdravějším bankám na českém trhu, se jí dařilo po celou dobu své novodobé existence s výjimkou roku 1999 dosahovat každý rok několika set milionových zisků. Za rok 2001 vykázala Živnostenská banka čistý zisk ve výši přibližně 156 milionů korun.

Živnobanka má 800 zaměstnanců a síť osmi poboček a 19 menších expozitur, reprezentační kancelář má rovněž v Bratislavě. V loňském roce vykázala banka podle předběžných výsledků zisk 156 miliónů korun.

,