Mark Hurd, nový prezident Oracle.

Mark Hurd, nový prezident Oracle. | foto: ČTK

Hewlett Packard žaluje bývalého šéfa. Pracuje pro konkurenci

  • 7
Mark Hurd, který byl donucen odejít z Hewlett Packard, si rychle našel práci u Oracle. HP to považuje za porušení smlouvy - dva roky nesměl přejít ke konkurentům. Svého bývalého manažera zažalovala.

Bývalý šéf Hewlett Packard a zároveň nový prezident firmy Oracle Mark Hurd si ještě ani nestačil vytisknout nové vizitky a už u jeho dveří klepou právníci.

HP si podle očekávání nenechal jeho přestup ke konkurenci líbit a podal žalobu. Argumentuje v ní, že není možné, aby Hurd ve svém novém působišti nevyužil znalostí, které si přinesl z čela HP.

Při svém odchodu se upsal k tomu, že dva roky nepřejde ke konkurenci. Oracle se brání, že není konkurentem. "Vždy jsme se na HP dívali jako na důležitého partnera," řekl šéf Oracle Lawrence Ellison.

Ať už soud dopadne jakkoliv, je zřejmé, že Hewlett Packard má z Hurdova nového angažmá nepříjemné mrazení v zádech.

Oracle roste

Co se tržeb týče, sahá přeborník na databáze Oracle konkurentům z HP sotva po kolena - 25 miliard dolarů vypadá v porovnání se 100 miliardami vcelku neškodně, avšak Oracle se díky četným akvizicím utěšeně rozrůstá.

A zatímco dříve spolu obě firmy spolupracovaly - HP dodával stroje a Oracle software - nyní už mají programátoři i vlastní linky na výrobu počítačů.

Šestý nejbohatší muž světa Ellison, který se s Hurdem dlouho zná, hodlá jeho zkušenosti s řízením čtyřikrát větší firmy náležitě využít. Hurd totiž proslul především jako řezník nákladů - přišel do HP v době, kdy firma stále nedokázala strávit pohlcení konkurenčního výrobce počítačů Compaq. Radikální zeštíhlovací kúrou dostal "packardy" do kondice.

Hurd řeže náklady, zvedá tím hodnotu firmy

Jeho postup nadchl všechny akcionáře HP - zatímco v únoru 2005, kdy do firmy přišel, stál cenný papír 21 dolarů, těsně před jeho odchodem na začátku srpna se prodával kolem 46 dolarů.

Jakmile prosáklo, že správní rada HP tlačí Hurda k rezignaci kvůli tomu, že pozměňoval některé firemní dokumenty, aby zatajil vztah s veřejně známou konzultantkou HP, oslabily akcie firmy o deset procent - to znamená ztrátu zhruba deseti miliard dolarů.

Novopečený prezident Oracle ještě ani neprošel vrátnicí firmy a už zhodnotil akcie firmy o 5,8 procenta - vydělal 6,8 miliardy dolarů.

V hledáčku databázového obra Oracle se totiž už delší dobu nachází výrobce počítačů Dell, jehož tržby přesahují 53 miliard dolarů a který zaměstnává více než 80 tisíc lidí.

Pro Oracle by se jeho koupí otevřela možnost atakovat pozici největší počítačové firmy světa, Ellison však nechce, aby kvůli takovému soustu jeho firma ztloustla natolik, že ji konkurenti předběhnou.

Od Hurda tedy bude chtít, aby svůj nůž na zbytečné náklady nedával daleko od ruky. Za to ho štědře odmění - základní roční plat 950 tisíc dolarů osladí bonusy až deset milionů dolarů.