Logo General Electric (GE)

Logo General Electric (GE) | foto: Profimedia.cz

Největší americký průmyslový konglomerát GE hlásí výrazný pokles tržeb

  • 1
Tržby a zisk největšího amerického průmyslového konglomerátu General Electric ve druhém čtvrtletí výrazně klesly. Slabé výsledky vykázala zejména divize energetických připojení, která zajišťuje elektrifikaci a automatizaci pro odvětví těžby surovin nebo podniky síťových služeb.

Pokles v této divizi nedokázaly kompenzovat ani příznivé výsledky divizí obnovitelných zdrojů a klasické elektroenergetiky, sdělil dnes podnik. Celkové výnosy konglomerátu v meziročním srovnání klesly o 12 procent na 29,6 miliardy dolarů (asi 661 miliard Kč).

Čistý zisk skupiny se propadl o 58 procent na 1,34 miliardy dolarů a prudké zhoršení zaznamenaly i další ziskové ukazatele. Oba hlavní výsledky však skončily mírně nad očekáváním analytiků oslovených agenturou Reuters.

Milovice mají investici do chátrajícího areálu na dosah, brzdí ji spory

Pozorně sledovaný ukazatel hotovostních toků spadl meziročně o 67 procent na 3,6 miliardy dolarů. Odráželo to ukončení příjmů divize domácích elektrospotřebičů, kterou společnost mezitím prodala. Proti předešlému čtvrtletí však tento údaj vzrostl o 400 milionů dolarů a General Electric (GE) očekává, že po zbytek roku bude dál poroste.

Objem nových zakázek se za poslední čtvrtletí zvýšil o šest procent na 28,3 miliardy dolarů. Celkový objem nevyřízených zakázek pak vzrostl o dvě procenta na 327 miliard dolarů.

GE se loni v říjnu dohodla na sloučení svých aktivit v ropném a plynárenském sektoru se společností Baker Hughes. Spojením vznikne druhý největší poskytovatel služeb pro ropná pole na světě. V červnu transakci schválil antimonopolní odbor amerického ministerstva spravedlnosti.