Platově se Procter & Gamble vyšvihla až díky spojení s největším světovým prodejcem žiletek, společností Gillette. Ilustrační foto.

Platově se Procter & Gamble vyšvihla až díky spojení s největším světovým prodejcem žiletek, společností Gillette. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Fúze s Gillette zvedla v Procter & Gamble platy

  • 4
Prodejce pracích prášků a šamponů společnost Procter & Gamble Czech Republic letos překvapila. Patří k jedněm z mála prodejců takzvaného rychloobrátkového zboží, kteří se propracovali do žebříčku padesátky nejlépe platících firem sestaveného MF DNES.

Platově se totiž firma vyšvihla až díky spojení s největším světovým prodejcem žiletek, společností Gillette.

Zatímco ještě ve finančním roce končícím polovinou června 2006 byl průměrný plat 113 zaměstnanců ve společnosti Procter & Gamble 44 tisíc korun, o rok později už to bylo 73 tisíc korun.

To však už bylo po fúzi s Gillette, která měla v Česku obchodní zastoupení proti Procteru ve zhruba poloviční velikosti. I po spojení s Gillette má nyní Procter stále zhruba stejně zaměstnanců, ale o 60 procent vyšší výdělky. Alespoň v průměru.

"Ano, souvisí to s fúzí s Gillette," říká mluvčí a jednatel společnosti Procter Ivan Krejčí k nárůstu mzdových nákladů.

Za jejich výrazným zvýšením stojí hned několik faktorů. Zaměstnanci Gillette byli v průměru lépe placení než lidé u Procteru, alespoň to vyplývá z účetních uzávěrek. Ne všichni však po sloučení pracují v Procteru dál.

Kolik jich odešlo, Krejčí prozradit nechce. Nicméně vysvětluje, že u mezinárodní firmy, jako jsou oni, bývají časté odchody do jiných zemí a nyní v hojné míře i na mateřskou.

. Procter & Gamble

Jednatel: Ivan Krejčí

Počet zaměstnanců: 109

Výrobce pracích prášků (Ariel, Tide), dětských plenek (Pampers) a další kosmetiky (Wella, Pantene). Pod firmu spadá velkoobchod a prodej. Zvlášť v Česku má P&G výrobu v Rakovníku, bývalé Rakoně. V roce 2006 se spojil s výrobcem Gillette.

Další odchody ale úplně dobrovolné už být nemusely a tito zaměstnanci dostali odstupné. To také podle Krejčíře zahýbalo výší mzdových nákladů, a tedy i průměrným výdělkem, jak ho spočítala MF DNES.

Královské platy Gillette
Vyšší platy v Gillette v roce 2005 zde vycházely v průměru na sto tisíc korun, navíc mohly být podle lidí z byznysu dány i trochu jinou strukturou zaměstnanců.

Například obchodní zástupci Gillette byli podle jednoho z bývalých zaměstnanců vyčleněni mimo tuto firmu a vedeni jako zaměstnanci velkoobchodů. To pak mohlo opticky platový průměr Gillette proti Procteru zvyšovat. Přitom právě obchodní zástupci jsou nejčastější profesí v tomto typu společností.

Řeč je totiž v tomto případě jen o firmě Procter, která má na starosti prodej. Ve stejnojmenném výrobním závodu, bývalé Rakoně, jsou samozřejmě výdělky řádově nižší.

Akcie a nábor absolventů
"Zaměstnanci dostávají penzijní a životní připojištění, stravenky, příspěvky na nákup firemních akcií a doplatek do sta procent platu, pokud onemocní," vyjmenovává jen některé mimoplatové výhody v obchodní společnosti Procter personální šéf Ivan Baranec.

Za uplynulé tři roky podle něj rozšířili počet zaměstnanců zhruba o dvacet. Procter přitom patří k jedné ze společností, která často loví nové zaměstnance ve vodách absolventů vysokých škol.

Jejich počáteční plat se podle lidí z byznysu pohybuje kolem 20 až 25 tisíc korun hrubého. To je zhruba průměr toho, co nabízejí i ostatní firmy prodávající takzvané rychloobrátkové zboží, jako jsou potraviny či drogerie.

Jak si stojí v řebříčku
 25. Burza cen. papírů  74 134 Kč
 26. Procter & Gamble  72 894 Kč
 27. Bristol-Myers  72 885 Kč

Pozn.: čísla udávají průměrné měsíční mzdy