ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podvodníci zneužili covidové příspěvky. Stát eviduje milionové škody

  • 12
Finanční správa dosud podala 95 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu. Škodu vyčíslila na 51 milionů korun. Podle orgánu je potřeba rozlišovat mezi úmyslným podvodným jednáním a mezi pokusy o získání příspěvku neprávem z neznalosti.

Dosud největší podvod si vyžádal zásah takzvané Daňové Kobry. Na jeho základě zlínští kriminalisté stíhají osmatřicetiletého muže a jeho o patnáct let mladší družku. Podvody získali více než 700 tisíc korun, dalších deset milionů díky kontrolním mechanismům finanční správa nevyplatila.

U získání kompenzačního bonusu neprávem správa vyzývá k vrácení příspěvku. Dobrovolné vrácení eviduje v 8 812 případech za 181 milionů korun. 

Daňová Kobra

  • Jde o společný tým Národní centrály proti organizovanému zločinu, Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel. 
  • Skupina má za úkol potírat daňové úniky a daňovou kriminalitu. 

„Finanční správa se snaží s žadateli jednat zejména neformálně a až v případě, že nelze tímto způsobem zjednat nápravu, přistoupí k takzvanému doměření kompenzačního bonusu. Pro případné další následné kontroly platí standardní lhůta podle daňového řádu,“ uvedla ve středu správa. 

Příspěvek je spravován jako daň podle daňového řádu a finanční správa podává zpravidla trestní oznámení na vylákání daňové výhody.

Na kompenzační bonus mají nárok jak OSVČ, tak společníci malých firem a zaměstnanci pracující na dohodu. 

V rámci příspěvku za jarní vlnu pandemie správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun. Zároveň dosud také vyřídila 9 738 žádostí a vyplatila 132,9 milionu korun v případě příspěvku zaměstnancům pracujícím na dohodu, které postihly dopady jarní vlny pandemie koronaviru. V rámci podzimního bonusu pro OSVČ a společníky malých s. r. o správa do pondělka vyřídila 15 513 žádostí a vyplatila 148,1 milionu korun.

,