Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ropný gigant je na kolenou. Investoři sesadili dva jeho šéfy kvůli klimatu

  18:29
Malý hedgeový fond Engine No. 1 vznikl teprve před pár měsíci a v ropné společnosti ExxonMobil vlastní pouze zlomek procenta akcií. Přesto se mu povedlo sesadit dva členy představenstva společnosti a dosadit na jejich místo své kandidáty. Nejde o jediné vítězství zeleného smýšlení nad ropnými giganty v tomto týdnu.

Logo ExxonMobilu na newyorské burze cenných papírů. | foto: AP

Další případy se odehrály dokonce v ten samý den. Nizozemský soud rozhodl ve prospěch aktivistů, když nařídil firmě Royal Dutch Shell omezit své skleníkové emise o 45 procent do roku 2030. A šedesát procent akcionářů dalšího energetického giganta Chevron schválilo rezoluci, která společnosti doporučuje omezit emise nejen při produkci ropy, ale zároveň při prodeji energie konečným zákazníkům.

Nutno říct, že rezoluce akcionářů není pro Chevron závazným dokumentem a soudní rozhodnutí ve věci Royal Dutch Shell může ještě zvrátit soud vyšší instance. O to zajímavější je třetí případ tohoto týdne, při němž se vliv ropných gigantů otřásl v základech.

Za událostí stojí aktivistický hedgeový fond Engine No. 1, který vlastní 0,02 procent akcií nadnárodní korporace ExxonMobil. Ve středu se mu na každoroční valné hromadě podařilo získat dostatek hlasů ostatních akcionářů k tomu, aby vyměnil dva členy představenstva společnosti. Původně chtěl odvolat čtyři jména statutárního orgánu a je možné, že příští týden půjde ještě jeden z nich „z kola ven“.

Aby planeta zůstala zelená a peněženka plná

Důvodem personálních změn je nespokojenost investorů v nastavování a dodržování efektivních klimatických cílů firmy. Přestože svět začíná klimatické změny brát vážně, dává si ambiciozní cíle a staví solární panely a větrné elektrárny, ExxonMobil i nadále věří v ropu. Firma svou strategii obhajuje prognózami, které mluví o pokračující poptávce po ropě a zemním plynu, a to zejména v rozvíjejících se ekonomikách.

Shell se potýká s vnitřní vzpourou. Začněte snižovat emise, říkají akcionáři

Ropný gigant rovněž poukazuje na to, že se vlastní emise snaží snížit i jinak než přesunem od černého zlata k obnovitelným zdrojům. Třeba tak, že investuje do technologií zachycování a skladování uhlíku. Jenže to podle kritických investorů nestačí.

„Neschopnost připustit si, že poptávka po fosilních palivech může v nadcházejících desetiletích klesat, vedla k tomu, že společnost neučinila základní kroky směrem k vývoji, a spíše mlžila, než aby řešila dlouhodobá obchodní rizika,“ uvedl Engine No. 1 ve své prezentaci pro investory. Podle představitelů hedgeového fondu ExxonMobil nebere klimatickou krizi dostatečně vážně.

Za změnu se postavili tradiční hráči

Téměř nulovou finanční páku, kterou Engine No. 1 disponuje, vykompenzovala široká podpora hlavních institucionálních investorů jako je Společný penzijní fond New Yorku, Anglikánská církev, Kalifornský důchodový systém pro státní zaměstnance nebo Kalifornský státní penzijní systém pro učitele. Ti všichni se za Engine No. 1 a jeho kandidáty na posty v představenstvu postavili.

Velkým překvapením byla i podpora ze strany největšího správce finančních aktiv na světě, společnosti BlackRock. Podle informací agentury Reuters BlackRock hlasovala pro tři ze čtyř kandidátů Engine No. 1.

Darren Woods

Generální ředitel a předseda představenstva ExxonMobilu Darren Woods volí ve svém stanovisku smířlivý tón. „Aktivně spolupracujeme s akcionáři a dostáváme pozitivní zpětnou vazbu a podporu, zejména co se týče našeho oznámení, které se týká nízkouhlíkových řešení a pokroku v úsilí o snižování nákladů a zvyšování výnosů. Vyslechli jsme si od akcionářů, že touží podporovat toto úsilí a my jsme na to připraveni,“ píše Woods. 

Během valné hromady však podle CNN varoval, že zvolení kandidátů za Engine No. 1 vykolejí pokrok společnosti a ohrozí dividendy akcionářů.

Zlatá éra za zády

S ohledem na dřívější úspěchy lze říct, že vliv nadnárodní korporace ExxonMobil klesá. V roce 2013 šlo o nejhodnotnější společnost světa, od té doby ztratila tržní kapitalizaci v hodnotě 200 miliard dolarů (4 biliony korun). 

Vloni v létě byl ExxonMobil vyřazen z exkluzivního indexu Dow Jones, který slouží jako ukazatel síly amerického akciového trhu a v němž ropná firma měla své místo už do roku 1928. Ačkoli ceny akcií společnosti letos vzrostly o zhruba 40 procent, ExxonMobil zůstává daleko za svými dřívějšími úspěchy.

Začátek konce ropných obrů? Unipetrol, Shell a další vykazují rekordní ztráty

Kromě výměny v představenstvu akcionáři dále požadují pravidelné vydávání zpráv, které by podrobně popisovaly finanční dopady dodržení cíle nulových emisí uhlíku do roku 2050 a zprávy o korporátním lobbingu v oblasti klimatu.

Podle zahraničních médií jsou poslední události důležitým precedentem budoucích vyjednávání mezi tradičními energetickými společnostmi a jejich akcionáři. Případ ExxonMobilu lze zároveň v jistém smyslu považovat za odstrašující případ pro firmy, které by se nehledě na zelené směřování světa chtěli držet zajetých praktik.

„Investoři již nestojí na vedlejší koleji. Tohle je den zúčtování,“ uvedla například ve stanovisku Anne Simpsonová, vedoucí investiční ředitelka jednoho z penzijních fondů, který aktivistickou kampaň podpořil.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...