Šternberská firma dodává vojenskou techniku na Ukrajinu i do Indonésie

  8:00 – ADVERTORIAL
Nejen výroba, ale i modernizace stávající vojenské a záchranářské techniky. Česká firma Excalibur Army se na poli zbrojařského průmyslu pohybuje už sedmadvacet let. Techniku dodává do zemí po celém světě. V posledních letech jde také cestou vývoje vlastních produktů, předloni otevřela nové vývojové centrum, kde zaměstnává špičkové konstruktéry.
Raketomety české výroby RM-70 Vampire

Raketomety české výroby RM-70 Vampire | foto: Excalibur Army

Šternberská společnost Excalibur Army patřící do holdingu Czechoslovak Group (CSG) je českým výrobcem a prodejcem pozemních vojenských a speciálních vozidel, náhradních dílů, zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení. Zaměřuje se na vývoj a výrobu moderních vozidel a pozemní techniky určené pro použití v ozbrojených silách, ale i u bezpečnostních nebo záchranářských složek. Zabývá se také servisními službami pro tuto techniku či repasemi a modernizacemi včetně zásadních konstrukčních úprav.

Firma má zákazníky po celém světě, spolupracuje s řadou společností nejen z obranného a bezpečnostního průmyslu a je členem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Na mnoha projektech úzce kooperuje i s partnerskými společnostmi z holdingu Czechoslovak Group a má úzké vztahy i s renomovanými světovými producenty bezpečnostních technologií.

Excalibur Army vlastní několik výrobních a skladových areálů po celé České republice a je také významným českým zaměstnavatelem. Patří do divize CSG Defence, která sdružuje podniky působící v Česku a na Slovensku, ale i v dalších evropských zemích, například ve Španělsku, Srbsku a dalších. Patří mezi ně například Tatra Defence Vehicle, slovenské firmy MSM Group a ZVS-Armory, Vývoj Martin nebo španělská továrna na munici Fábrica de Municiones de Granada. Excalibur Army také velmi intenzivně spolupracuje s automobilkou Tatra Trucks.

V portfoliu jsou houfnice i obrněná vozidla

K hlavním současným projektům šternberského podniku patří samohybná kolová houfnice DITA ráže 155/45 mm a houfnice DANA M2 stejné kategorie se zbraní ráže 152 mm. Zákazníkům firma nabízí také moderní střední obrněná vozidla Patriot 4x4 a Patriot II 4x4 na podvozcích Tatra. Do portfolia moderních zbraňových systémů Excalibur Army patří i osvědčené raketomety RM-70 Vampire nebo BM-21 MT Striga, taktéž na podvozcích Tatra.

Společnost nabízí modernizační programy pro bojová vozidla pěchoty BVP-1 a BVP-2 či tanky, pro něž zajišťuje také dodávky náhradních dílů a servis včetně generálních oprav nebo dodávek zmodernizovaných vozidel z vlastních rozsáhlých skladových zásob.

Excalibur Army má rovněž technologické schopnosti a výrobní kapacity pro sériovou výrobu speciálních vozidel a většinu z nich produkuje také v civilních variantách vhodných pro bezpečnostní a záchranné složky. Jde například o mostní automobily AM-50 EX a AM-70 EX, dalším univerzálním vozidlem je vyprošťovací vozidlo TREVA-15, dekontaminační speciál DECON nebo hasičský pancéřovaný speciál TRITON, všechny taktéž využívají osvědčené podvozky Tatra.

Firemní moderní vývojové centrum

V minulosti se Excalibur Army zaměřovala především na opravárenské služby, modernizace starší vojenské techniky a repase či výrobu náhradních dílů. Těmto oblastem se věnuje i nadále. Kvůli technologickému vývoji ve světě i díky novým obchodním příležitostem a požadavkům zákazníků však budoucnost spatřuje především v produkci nové moderní pozemní techniky, což se neobejde bez vlastních vývojových kapacit a nových projektů.

Mostní vozidlo AM70 EX, jeden z produktů Excalibur Army

Proto v posledních letech vybudovala nové vývojové centrum, které je dalším krokem na strategické cestě přeměny původně opravárenské firmy v plnohodnotného výrobce špičkové techniky a zbraňových systémů na světové úrovni. Náklady na stavbu a technologické vybavení centra přesáhly částku tří desítek milionů korun, přičemž více než třetinu Excalibur Army pokryla díky dotacím z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Spolupráce s armádou, pomoc Ukrajině i export do zahraničí

Excalibur Army je firmou orientovanou především na export, česká armáda však patří mezi důležité a referenční zákazníky. Tento fakt bude umocněn i tím, že Ministerstvo obrany ČR plánuje v nejbližších letech posílit a modernizovat armádu především pomocí techniky vyrobené domácími průmyslovými kapacitami. Firma také dodává armádě náhradní díly na obrněná vozidla. Na servisu techniky z domácích zákazníků Excalibur Army dlouhodobě spolupracuje také se ZÚ HZS ČR a s hasiči Správy železnic.

Již od anexe Krymu v roce 2014 dodává Excalibur Army své produkty na Ukrajinu, společnost tedy přispěla k lepší obranyschopnosti napadené země. Před vypuknutím ruské agrese šlo především o bojová vozidla pěchoty a samohybné houfnice Gvozdika po kompletní generální opravě i s náhradními díly. Dnes dodávky pokračují, pochopitelně je ale vzhledem k válečnému stavu nelze specifikovat.

Exportní zakázky obecně tvoří většinu obchodní činnosti firmy. Především na teritoriu jihovýchodní Asie má firma v posledních letech na svém kontě řadu úspěšných projektů. Společnost například již v roce 2016 dodala do Indonésie první baterie raketometů RM-70 Vampire včetně speciálních podpůrných a velitelských vozidel. Šternberská firma nadále do Indonésie dodává vojenskou techniku, náhradní díly pro pozemní vozidla a zabezpečuje i servisní služby pro indonéskou armádu a námořní pěchotu.

Počátkem minulého roku Excalibur Army navíc podepsala s indonéskou firmou PT Republik Defensindo smlouvu o společné výrobě raketometů RM-70 Vampire v Indonésii. Raketomet tohoto typu firma také nabízí například řecké armádě, která jej nedávno úspěšně otestovala přímo v Řecku.

Excalibur Army se svými partnery navíc dodala v posledních letech do Indonésie obojživelná mostní vozidla a podpůrná i logistická vozidla. Ve spolupráci s partnerskou firmou Tatra Defence Vehicle šternberský podnik zajišťuje i dodávky vozidel Pandur II 8x8 pro indonéské ozbrojené síly a připravuje výrobu těchto vozidel tamním průmyslem.

Vedle toho šternberský podnik v mnoha regionech nabízí i další bojovou a záchranářskou techniku ze svého portfolia i od partnerských společností z holdingu CSG, dodává různým zákazníkům náhradní díly a motory pro vojenská vozidla, dále také lehké i těžké palné zbraně včetně velkorážových tankových kanonů a v neposlední řadě munici různých ráží a určení.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Divné kšefty za 1,5 miliardy dolarů. Nejvíc dílů pro ruská letadla dováží Gabon

28. března 2024  19:41

Gabon se stal největším dodavatelem náhradních dílů pro ruská letadla, napsal server The Moscow...

Nezdravé pryč. Komika donutili stáhnout z londýnské dopravy plakát s hotdogem

28. března 2024  18:51

V londýnském metru se nevyplácí utahovat si z hotdogů. Své o tom ví populární britský komik Ed...

Do dobíječek dá stát dalších šest miliard. Už jich je víc, než auta potřebují

28. března 2024

Dalších šest miliard korun plánuje ministerstvo dopravy v příštích letech využít na výstavbu nových...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...