Delvita opouští region, Češi jsou hlavně na diskonty

Delvita opouští region, Češi jsou hlavně na diskonty | foto: iDNES.cz

Evropská komise schválila změnu Delvit na Billu

  • 61
Po pěti měsících čekání může konečně odstartovat převzetí supermarketů Delvita skupinou REWE. Ta v Česku provozuje obchody Billa a diskontní síť Penny Market. Spojení schválila Evropská komise s tím, že podle ní nedojde k narušení soutěže.

Obě společnosti se na obchodu dohodly v polovině listopadu. Majitel Delvity, belgická Delhaize, má z prodeje získat asi sto milionů eur, tedy asi 2,8 miliardy korun.

Komise došla k závěru, že konkurence nebude ohrožena, a to i přesto, že na pěti trzích bude nový podnik kontrolovat více než čtvrtinu trhu. Billy a Penny Markety budou mít silnou převahu v regionech Cheb, Jablonec nad Nisou, Plzeň-město, Strakonice a Trutnov.

Akční leták Billa

Nakupujete rádi v prodejnách Billa?

Aktuální leták Billa i všechny nejlepší nabídky z letáků vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Billa?

„Český maloobchodní trh má totiž značný hospodářský potenciál a jsou na něm významně zastoupeny velké konkurenční podniky, které plánují otevření nových prodejních míst,“ uvedla komise v tiskovém prohlášení.

Billa převezme 97 supermarketů Delvita na začátku června. Z prodejen Delvita se poté stanou supermarkety Billa, uvedla společnost Billa ČR. Billa tak bude mít v ČR celkem 180 obchodů, ve kterých zaměstná 4800 lidí.

Delvita není první obchod, který Česko opouští. V minulosti už tu podnikání vzdal rakouský řetězec Julius Meinl, německá Edeka a také francouzský Carrefour. Svou pozici na českém trhu naopak posílilo britské Tesco, které posledně dva jmenované řetězce koupilo. Obchody Julius Meinl převzal Ahold, provozovatel obchodů Albert a Hypernova.

Na českém trhu stále panuje poměrně ostrá konkurence a Češi se nechávají zlákat především nízkými cenami. O tom svědčí i poslední průzkum společnosti Nielsen, podle kterého diskonty jako Lidl nebo právě Penny berou zákazníky supermarketům. Počet pravidelných zákazníků těchto obchodů narůstá a nevadí jim ani to, že zboží musejí nakupovat přímo z palet. - více zde

,