Martin Vohánka, zakladatel Eurowagu, s cenou pro finalistu soutěže EY...

Martin Vohánka, zakladatel Eurowagu, s cenou pro finalistu soutěže EY Podnikatel roku 2014 | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Eurowag vstoupil na londýnskou burzu, akcií zahájily propadem

  • 1
Česká společnost Eurowag, která se zaměřuje na služby pro kamionové dopravce, vstoupila na londýnskou burzu. Cenu svých akcií v primární veřejné nabídce stanovila na 150 pencí za kus. Krátce po zahájení ale její akcie oslabily o deset procent pod 135 pencí.

Eurowag přitom původně počítal s částkou 175 pencí, která už byla na spodním konci původně zvažovaného pásma.

Eurowag nabízí 113 milionů akcií, z jejichž prodeje bude mít hrubý výnos kolem 200 milionů eur, v přepočtu tedy 5,1 miliardy korun. Celková tržní kapitalizace firmy tím dosahuje přibližně 30,85 miliardy Kč. Na londýnské burze se společnost obchoduje pod názvem Wag Payment Solutions.

Firmu Eurowag založil v roce 1995 pod názvem W.A.G. podnikatel Martin Vohánka, který patří k nejbohatším Čechům. Časopis Forbes na začátku roku jeho majetek odhadoval zhruba na 7,5 miliardy korun. Služby Eurowagu, které zahrnují tankování, mýtné, vracení daní, správu vozového parku či finanční služby, využívá přes 350 000 vozidel zhruba ve třiceti zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.

Eurowag loni hospodařil se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) zhruba 1,45 miliardy korun, což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby přesáhly tři miliardy.

Vohanka měl před vstupem firmy na burzu v Eurowagu podíl 59,1 procenta, dalších 32,67 procenta měla na konci loňského roku společnost soukromého kapitálu TA Associates.