Zakladatel Microsoftu Bill Gates má potíže s Evropskou komisí.

Zakladatel Microsoftu Bill Gates má potíže s Evropskou komisí. | foto: Dan Materna, MF DNES

EU vyslýchá Microsoft, ten slibuje vstřícnost

  • 205
U Evropské komise začíná za zavřenými dveřmi slyšení Microsoftu. největší světové softwarové firmě hrozí pokuta až dva miliony eur denně. Microsoft totiž nevyhověl požadavkům, které mu komise nařídila před dvěma lety kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže.

Podle právníka Microsoftu Brada Smithe hodlá společnost udělat další kroky k tomu, aby vyšla vstříc požadavkům Evropské komise z roku 2004.

„Microsoft je ochoten udělat více, nemůže to ale udělat sám. Každodenní pokuty nejsou řešením,“ řekl právník novinářům cestou na slyšení. Dodal, že Microsoft požadavkům komise vyhověl.

Komise podniku nařídila, aby předal potřebné informace dalším softwarovým firmám. Technický manuál, který podnik tento měsíc poskytl, ale podle komise potřebuje radikální přepracování, aby byl použitelný.

Komise v roce 2004 dospěla k závěru, že americký softwarový gigant zneužil dominantní pozice na trhu a poškodil konkurenty. Během slyšení zazní vysvětlení Microsoftu, jak požadavky komise naplnil, názor komise a posudky třetích stran, například asociací zastupujících rivaly podniku.

Komise poté slyšení posoudí a na základě toho o denní pokutě rozhodne. Tento proces ale pravděpodobně zabere několik týdnů. Pokud by komise každodenní pokutu udělila, bude se zpětně datovat k 15. prosinci, dokdy měl Microsoft nedostatky odstranit. - více zde

Podnik popírá, že by svým chováním omezoval hospodářskou soutěž a proti původnímu rozhodnutí komise se odvolal. Tento případ začne koncem dubna posuzovat evropský Soud první instance, druhý nejvyšší soud Evropské unie.

Vývoj sporu EU versus Microsoft

,