Diskuze

EU vadí technologická závislost. Chce vyrábět špičkové polovodiče ve velkém

Evropská komise v úterý představila ambiciózní cíl. Do deseti let chce stát za pětinou světové produkce polovodičů. Podle architektů plánu jde o jedinou možnost, jak zajistit technologickou suverenitu EU. Záměr ale budí i skeptické reakce. Podle nich cíl míří až příliš vysoko s ohledem na to, že je Evropa s vývojem polovodičů dekádu pozadu za Asií i USA.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

Do tohoto dílu jsme pozvali kluky z brněnského startupu Codasip a tématem byl jejich nástroj pro návrh, vývoj a testování procesorů s architekturou RISC-V. Tuze zajímavé povídání, ve kterém kluci rozklíčovali, že možná doba hegemonů Intel či AMD pomalu končí.

https://soundcloud.com/czpodcast-1/cz-podcast-249-vlastni-risc-v-procesor-zadna-problem-s-codasip

0 0
možnosti
VT

Jak bych to... Marná snaha, za pár let se tu nebudou vyrábět ani ta auta, natož polovodiče. Navíc, pokud by EU neměla být závislá na Číně v pohledu primární suroviny, tak výroba křemíku je dost energeticky náročná. Neslučitelné s ekoteroristickými cíly, které EU hlásá. Za pár let, až se Německo bude potácet ve vleklé krizi kvůli krachu a odchodu automobilek, se nikomu nebude chtít dotovat takováhle dobrodružství...

0 1
možnosti
ZH

Dotovat se bude tištěním peněz, takže to chce hlavně nemít úspory v Eurech ani jiných podobných měnách, včetně Kč.

1 0
možnosti
JZ

J42a32n 61Z47e46m19a53n

11. 3. 2021 8:48

Od roku 1990 se v Československu začaly systematicky likvidovat tzv. čisté prostory, kde se vyráběly tuzemské polovodiče. A tak máme 30 let stopstav.

2 0
možnosti
PN

Pamatuju na ambiciózní plán nějaké komisařky dostat více žen do technických oborů. Pořád čekám kdy to začne. Praktické výsledky kolem sebe neuvidím

1 0
možnosti
MJ

Vzhledem k tomu, že EU usilovně pracuje na krachu automobilového průmyslu v Evropě, tak by automobilky mohly přejít z aut na výrobu polovodičů, nebo o tento sortiment rozšířít útlum ve výrobě aut :-P

0 0
možnosti
LC

Už dvakrát jsem doháněl a předháněl USA. Poprvé pod vedením Moskvy, podruhé pod vedením Bruselu. Brusel je ale zarputilejší. Jde do toho znovu. No, hlavně nestratit stopu.

5 0
možnosti
TZ

Podobně odvážných vizí a hesel byly za komančů poseté opadávající fasády.

3 0
možnosti
JZ

J62o82s49e68f 50Z64e70m91a12n

10. 3. 2021 18:40

Úředník si protřel oči a začal pracovat. Tedy vyplodil nařízení, strategii, pětiletý plán ... Jenže je zvyklý nařizovat, aby banány byly zahnuté a okurky rovné. Sofistikovaná výroba, kterou jsme v honbě za levnou pracovní silou z Evropy úplně vypudili, nejde nařízením zavést, jak si úředník vzpomene. Odborníky ani továrny takového kalibru nenařídí. A cena produkce bude vzhledem k nutnosti rozpustit investice a zaplatit pracovní síly naprosto "bezkonkurenční". K tomu green deal a podobné ... konkurenceschopnosti jistě přidají. Jedině že by čipy kupovali v Číně nebo Malaysii s označením made in EU, což jim za příslušný obnos rádi vyrobí. To dřív bude taková výroba v Indii, kam se vše poměrně rychle sune.

5 0
možnosti
MV

M92i14l68a39n 39V30o74l26e38k

10. 3. 2021 18:37

Dnes se mikroprocesory cpou úplně do všeho (např. vymezovač otevření dveří u auta). Když nechceme být závislí na Číně a už víme, že USA používají špičkové technologie k mezinárodnímu vydírání, aby dosáhly svého, tak není jiná cesta, než podpořit výrobu procesorů v EU.

0 0
možnosti
JS

J86a85n 87S33t58e40h73l21i39k

10. 3. 2021 17:32

Chi chi. Dopadne to jako s Lisabonskou strategií. Po deseti letech už to nikdo nezmiňuje. Něco jiného je vymyslet daně a regulace a něco jiného vybudovat a něco vytvořit. Zvlášť když spotřební společnost je nepřítel. Prropadame se do skanzenu

4 0
možnosti